Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.11.2012

Durvább lehet az éghajlatváltozás, mint vártuk


Globális felmelegedés a világon. Az MTI illusztrációi

Az éghajlatváltozás hatásai számos térségben a jósoltnál is erőteljesebben mutatkoznak meg, a Világbank (WB) és az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) éppen ezért cselekvésre szólították fel a hétfőn kezdődött dohai éghajlati csúcson részt vevő államokat. Szakértők azonban úgy vélik, egyre távolabbi célnak tűnik annak megakadályozása, hogy a Föld felmelegedésének mértéke ne lépje át a még elfogadható két Celsius-fokos küszöböt.

A Világbank azt kérte a kormányoktól, hogy a szén és más fosszilis tüzelőanyagokra szánt, hozzávetőleg egymilliárd dolláros támogatást irányítsák át a megújuló energiaforrásokra, máskülönben a Föld akár négy Celsius-fokkal is felmelegedhet.

Amennyiben az üvegházhatású gázok kibocsátása úgy folytatódik, ahogy eddig, akkor legalábbis valószínűsíthető az, hogy 2100-ig a felmelegedés mértéke meghaladja a két Celsius-fokot – jelentette a taz.de német hírportál az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) belső dokumentumaira hivatkozva.


Az üvegházhatás következményei, illetve a különböző gázok megoszlása az “üvegházhatás” előidézésében, százalékban kifejezve

Az UNEP adatai szerint drasztikus fordulat nélkül az üvegházhatású gázok kibocsátása globális szinten 2020-ig eléri az évi 58 gigatonnát (milliárd tonna). Amennyiben továbbra is cél a Föld felmelegedését két Celsius-fokban maximálni, akkor a kibocsátás mértéke nem haladhatja meg 2020-ig az évi 44 gigatonnát. A szervezet emlékeztet: az emisszió ahelyett, hogy csökkent volna, 2000 óta világszerte 20%-kal emelkedett.


A klímaváltozás lehetséges következményei 2050-től

Az északi-sarkvidéki jégtakaró nagysága az 1970-es években mért adatokhoz képest 2012-re a felére zsugorodott, ráadásul a vártnál gyorsabban olvad. A tengerszint is 60%-kal gyorsabban emelkedik, mint ahogy azt az IPCC várta. Az origo cikke szerint legalább 6 centivel magasabb a tenger, mint 1993-ban, és biztosan a felmelegedés miatt. Műholdas mérések szerint évi 3,2 millimitérrel emelkedik a tengerszint.

Forrás: MTI/dpa, origo

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!