Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 22.11.2012

Romániai öko-kunyhó a világ 10 legsikerültebb vályogháza közt


Fotó: casa-verde.ro via Mediafax

Szászkabányai (Krassó-Szörény megye) földház is bekerült a Natural Homes összeállításában, amelyben a világ tíz legjobb vályogból készült lakóépületét mutatják be.

Ileana Mavrodin építész háza a Néra folyó jobb partján fekszik. Az építész természetes anyagokat használ az általa tervezett házakhoz, a Casa Verde nevű projekt keretében műhelyeket szervez, ahol az ökoépítészet általa használt módszereit népszerűsíti, és célja segíteni az embereknek, hogy újra felfedezzék a helyi mesterségeket és a természettel való összhangot – írja a Mediafax.

>> Cityzen-interjú Ileana Mavrodinnal >>

Az agyagos föld, víz, szalma és homok felhasználásával készült ház építésekor nem kell vegyi anyagokat használni, sem téglát. A klasszikus vályogháztól eltérően nincs szükség zsaluzásra, az alapanyagokat össze kell gyúrni, amíg a kelt kenyértésztához hasonló állagú masszát kapunk; a kész konstrukció ellenáll a földrengéseknek és egyéb természeti csapásoknak. A falakat kézzel kell kialakítani, így minden konstrukció egyedi és megismételhetetlen lesz, visszatükrözve készítője személyiségét és hangulatát az alkotás pillanatában.

Forrás: mediafax, Natural Homes

Címkék: , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Kelemen Roza
    Közzétéve: 22.7.2013, 2:20 pm

    Nagyon erdekel ez az epitkezesi mod.Romaniaban senki nem gyart valyogteglat???

Szólj hozzá!