Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.4.2010

Természetvédelmi terület? De kit érdekel?!

Tömegesen elkövetett természetvédelmi szabálysértésről számoltak be Iasi megyében: mintegy kétszáz egyetemista szedte válogatás nélkül a növényeket.

Szabó D. Zoltán, a BBTE Biológia-Geológia Karának tanársegéde vasárnap néhány kollégájával együtt látogatóban járt a Iaşi megyei Valea lui David (Fâneţele seculare de la Valea Lui David) természetvédelmi területen, amely a kolozsvári Szénafüvekhez hasonló jellegzetességeket mutat.

Kb. 200 fős csoport érkezett meg és kanyarodott be a helyszínre. Kiderült, az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem diákjai, akik egyetemi feladatként kapták, hogy növényeket gyűjtsenek, és azokat beazonosítsák.

A diákok mintegy megrohanták a helyet, és nemhogy letéptek, hanem válogatás nélkül ástak ki virágos növényeket. A figyelmeztetésekre, miszerint ez egy természetvédelmi terület, rá sem hederítettek. Valószínűleg meg lehettek “félemlítve” – aki nem gyűjt össze elég növényfajt, az nem mehet vizsgázni. Nem tudták azonban, hogy mit ásnak, azt mondták, otthon fogják beazonosítani.

A rendőrség másodszori hívásra érkezett ki, a rendőr nem igazán állt a helyzet magaslatán a botanikatanárral és a rengeteg diákkal szemben. A törvény értelmében azonban ha egy szigorúan védett fajt tépnek le, nem szabálysértésnek, hanem egyenesen bűncselekménynek minősül, elvileg ügyészségi dossziét lehetne kiállítani.

Nem tudni, indult-e valamilyen eljárás, visszajelzés azóta még nem érkezett. A bírósági forgatókönyvet előre lehet sejteni: meghatároznak egy büntetést, amit majd megtámadnak, és a bíró visszavonja a határozatot, mivel valóban nincs kitáblázva, hogy ez természetvédelmi terület. A törvény nem ismerete ugyan nem ment fel a betartása alól, de ilyen kifogással lehetséges a fellebbezés.  Fontos azonban minden ilyen tapasztalat esetén jelenteni, mert ha elterjed a híre annak, hogy ilyesmire odafigyelnek, és kiállítanak egy-két jegyzőkönyvet és büntetést szabnak ki, ritkábban fordul majd elő.

A diákok végül a tavaszi hérics (Adonis vernalis, törvény által védett virág) kivételével hazavitték a kiásott növényeket. A 101 szál virágot a tanár vette át, jegyzőkönyv kíséretében.

“Érdemes azt is megjegyezni, hogy a terület a rákosréti vipera (Vipera ursinii rakosiensis) moldvai alfajának is élőhelye. Ezt a fajt Magyarországon hatalmas költségek árán védik, szaporítják. Nálunk meg mit csinálnak? Ráeresztenek kétszáz egyetemistát.”

Fotók: Szabó D. Zoltán

Címkék: , , , , ,

5 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Kincső
  Közzétéve: 27.4.2010, 7:59 pm

  Monnyon le, aki kitalálta ezt a gyűjtést!

 2. A hozzászólás szerzője: Zilahi Imre
  Közzétéve: 27.4.2010, 9:39 pm

  Szeretem az ilyet. Szívesen álldogáltam volna ott a rendőr és a tanár közelében, hogy közelről meglessem a buta értetlenkedést, ahogyan megpróbálnak kezdeni valamit ezzel a számukra érthetetlen törvénykezéssel.
  Egyébként szia Zola. Meglehet tíz-tizennégy éve, hogy nem láttalak.

 3. A hozzászólás szerzője: szoveg
  Közzétéve: 28.4.2010, 3:23 pm

  Hanyas szamu es melyik evben jelent meg a torveny amelyrol azt allitod, hogy vedi a tavaszi hericset?

 4. A hozzászólás szerzője: Szabó D. Zoltán
  Közzétéve: 3.5.2010, 8:00 pm

  Válaszolt a jászvásári Környezetvédelmi Őrség, megbírságolták a védett területet feldúlását irányító tanarat, itt olvasható az értesítés teljes szövege: http://okologia.files.wordpress.com/2010/05/img420.pdf

 5. A hozzászólás szerzője: kingha
  Közzétéve: 13.5.2010, 10:14 pm

  hej hej hej – ki kellene táblázni azt a helyet rendesen és felhívni a figyelmet arra, hogy csak bünti ellenében lehet virágot szedni – terranovas neylon-pungába!
  nahh félretéve a viccet – tényleg elkelne a helyszínen egy tábla – ami jelezné, hogy akkor tessék már kicskét vigyázni …

  lehet ötleteket vadászni pl. lengyelpétertől – hiszen odahaza minálunk kismillió hely van uniós pénzekből kitáblázva – de a védelmük egál a nullával! sőt!!! van olyan hely ahova szépen terepjáró-akadálypályát telepítettek – habár sokat téptük a szánkat – nem lenne szabad arra a gyepre ráengedni senkit – max a barikákat – valamilyen legeltetős projekt keretében.
  amikor megláttam a terepet – majd a pályát – majd a 100eurós napidíjakat – a használat fejében … – feladtam.

  pl. bucegiben a havasi gyopárt sláppal taposták az kis ügyes turisztok.
  és még sorolhatnám. mennyi vadságot látsz – ha nézed a részleteket.

  talán nagyon kellene büntetni.
  következetesen.
  mindenkit.

Szólj hozzá!