Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.4.2010

James Cameron is bemutatott Koppenhágának

Fotó: The City Project/flickr.com

Múlt héten, április 20-22. között zajlott a koppenhágai klímacsúcs alternatívája, a People’s World Conference on Climate Change Bolíviában. A találkozó egy szóban kapitalizmus-ellenesként jellemezhető. Evo Morales elnök nyersen fogalmazott: “vagy a kapitalizmus él tovább, vagy a Föld.”


Az Andok között fekvő Cochabamba városában megtartott alternatív klímacsúcs vendéglistáján szerepelt Noam Chomsky amerikai nyelvész, filozófus, Naomi Klein, kanadai antiglobalista írónő és James Cameron rendező is.A “People’s Conference”, azaz a nép konferenciája a koppenhágai találkozó alternatívájaként mutatkozott be. “A demokrácia nevében” sok olyan civil szervezet és állami képviselő vett részt, akiket “kizártak” a koppenhágai csúcsról, ahol szerintük a világ vezetői zárt ajtók mögött folytattak tárgyalásokat. A konferencia egyik célja az volt, hogy elkerülje a titkos megegyezéseket, az átláthatatlanságot, amelyek a koppenhágai kudarc fő okai voltak. Angelica Navarro, Bolívia fő klímatárgyalója szerint “a nép” terveire van szükség ott, ahol a politikusok csődöt mondtak.

“A klímaváltozás megoldására nem létezik piac. A strukturális okokat kell kikezdeni. Ezeket nem lehet üvegházhatású gázok mennyiségében mérni, ezek a pénzügyben, kereskedelemben, gazdaságban lelhetők fel” – mondta Navarro.

A bolíviai kormány a konferencia alapprogramjában négy követelést fogalmazott meg:

1. A fejlett országok segítsék a fejlődőeket: a gazdasági fejlettség miatt nagyobb felelősség terheli őket az üvegházhatású gázok kibocsátásában, de ezt a kevéssé fejlettek érzik meg jobban.

2. Nemzetközi törvényszéket alapítása a környezetvédelmi kihágások tárgyalására az ENSZ keretén belül. Ezzel kapcsolatosan Polly Higgins, nemzetközi környezetvédelmi ügyvéd azt is javasolta, hogy az “ecocide” (ökogyilkosság) fogalmát vezessék be a jogi kifejezések közé, hogy az ilyen természetű bűncselekményeket a Nemzetközi Büntetőbíróságon is elítélhessék.

3. A Föld Jogainak Egyetemes Nyilatkozatának megfogalmazása: az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának mintájára létrehozandó dokumentum meghatározná a természet és az embereken kívüli élőlények jogait.

4. Tiszta technológia kifejlesztése és terjesztése: megújuló energiaforrások használata kidolgozott globális program alapján.

A konferencia csütörtökön, a Föld Napján ért véget, amikor a vezetők bemutattak egy végleges, cselekvési tervet leíró nyilatkozatot, amelyet a következő klímakonferencián, az év végi cancuni gyűlésen terjesztenek az ENSZ elé. A dokumentum sokoldalú szervezet megalapításáról határoz, amely küzdene a klímaváltozás ellen, miközben felkarolja a következmények miatt elköltözni kényszerülő embereket, és védi a bennszülöttek jogait.

A “nép konferenciája” a civil társadalmat szólította meg, alulról és nem felülről jövő intézkedéseket bátorítva. Tizenhét munkacsoport találkozott és tárgyalt a három nap alatt, több-kevesebb sikerrel. Ilyen munkacsoport volt például az erdőgazdálkodással foglalkozók csoportja, akik elutasították az ENSZ Erdőpusztulásból származó emisszió csökkentése (REDD) programját, mivel szerintük a piaci mechanizmusokat hasznosító terv lehetőséget ad arra, hogy a vállalatok spekulációval megkerüljék a széndioxid-kibocsátás valódi csökkentést.

A “klímaváltozás menekültjeivel” foglalkozó csoport tervvázlata is bekerült a végső dokumentumba; ők a megemelkedett tengerszint, szárazságok, árvizek, valamint az ivóvízcsökkenés miatt esetleg lakóhelyük elhagyására kényszerülő embermilliók védelmezését és befogadását szorgalmazták.

Nem mindenki értett azonban egyet az alternatív találkozóval. Több szervezet, és egy nem hivatalosan működő tizennyolcadik munkacsoport a bolíviai elnök retorikája és erőforrás-kitermelési politikája közötti különbségre mutatott rá. Bolívia, mint Dél-Amerika legszegényebb országa a földgáz kitermelés miatt tud gazdasági szempontból felszínen maradni, emellett a kormány mindennapi politikájában nincs hely a széles tömegek véleményének, mint ahogyan ezt a konferencia hirdeti.

Morales megnyitó beszédében elhangzott kijelentései miatt is felháborodást váltott ki: azt mondta, a hormonkezelt csirkék fogyasztása szexuális aberrációkat – homoszexualitást – okoz a férfiak körében.

A konferencia résztvevőinek nagy része végül egyetértett az “antikapitalista” üzenettel: a klímaváltozás megállításához az esztelen és határtalan növekedés és termelés megállítása szükséges.

Forrás: Reuters/Grist

Címkék: , , , , , , ,

2 hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Conferinta din Bolivia: Protectia mediului este incompatibila cu capitalismul » Think Outside The Box
    Közzétéve: 26.4.2010, 9:40 pm

    […] Sursa: think.transindex.ro […]

  2. A hozzászólás szerzője: Jánosi András
    Közzétéve: 27.4.2010, 9:10 am

    A klímaváltozás, mint természetes folyamat, teljesen elkerüli mindenki figyelmét. Még a tagadók is mesterséges érvtermelők táboraiba oszlanak. Az alulról felfelé változtatások kísérletei is túl messzi célokat válogatnak. Egyből a klímaváltozást célozzák meg, míg a sokkal közelibb, elérhetőbb cél – környezetünk védelme – szúrósan mered a szemükbe. A megoldás a nevelésben és a meghatalmazásban rejlik. Parafrazálva Adora Svitak, TED.com beszédéből: Ha továbbra is így neveljük a gyermekeinket, akkor “csak” olyan felnőttek lesznek, mint mi vagyunk. Itt a mindenki által legelérhetőbb cél: nevelés. Én csak remélem, hogy a fiam sokkal okosabb, jobb, felnőttebb lesz, mint én…

Szólj hozzá!