Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.9.2012

Nézz korallzátonyokat a Google Street View-n!

Korallzátonyok víz alatti panorámafelvételeivel bővült a Google térképszolgáltatásának utcanézeti alkalmazása, a Street View, lehetővé téve a felhasználóknak, hogy saját maguk fedezzék fel ezeket a lenyűgöző, ám veszélyeztetett ökoszisztémákat.

Az értékes képanyagot a Catlin Seaview Survey elnevezésű projekt keretében készítették, amely a korallzátonyok egészségügyi állapotát, köztük a globális felmelegedés rájuk gyakorolt hatását vizsgálja. Richard Vevers, a projekt vezetője szerint a kezdeményezés segíteni fogja ezen ökoszisztémák jövőbeli tudományos vizsgálatát, és növeli a velük szembeni társadalmi tudatosságot.

>>Kattints a felvételekért!

A Google már korábban is elérhetővé tett számítógép által generált tengerfenék-látképeket, ám a mostani az első alkalom, hogy valódi víz alatti fotográfiákkal bővítette térképszolgáltatásának utcanézeti alkalmazását. A cég óceánprogramjának irányítója szerint a panorámafelvételek jelentik a következő lépést ahhoz, hogy olyan terület felfedezésének a lehetőségével ajándékozzák meg a felhasználókat, ahol az emberek többsége még sohasem járt.

Az alkalmazás révén az érdeklődők három helyszínen – a Heron-sziget, a Lady Elliot-sziget és a Wilson-sziget közelében – is megleshetik az ausztrál Nagy-korallzátony élővilágát, valamint a hawaii Hanauma-öböl és a Molokini kráter, illetve a Fülöp-szigeteki Apo-sziget közelében lévő zátonyok panorámafelvételeiben is gyönyörködhetnek.

Bár a Google mérnökei biztosították a technikai hátteret a projekthez, a fényképeket és azok összedolgozását a Bermuda-szigeteki Catlin Group által támogatott kutatók készítették. A szakemberek három nagylátószögű optikával felszerelt víz alatti kamerát fejlesztettek ki, hogy nagy felbontású képeket tudjanak készíteni a gyenge fényviszonyok között. A készülék nagyjából két-három kilométer per órás sebességgel haladt a korallzátonyok mentén.

“Olyan globális korallzátony-állapotfelmérésről van szó, amelyre ez idáig nem került sor, ám annál nagyobb szükség van rá” – idézte Veverst a BBC News. – A kutatók immár a bolygó bármely pontjáról képesek tanulmányozni a zátonyokat, és azok változásait.” A szakember szerint a jövőben a Bermuda-szigetek közelében lévő zátonyok felvételeivel is bővíteni akarják a Google térképszolgáltatását.

Forrás: MTI

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!