Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.9.2012

Faölelés-flashmob lesz Marosvásárhelyen az indokolatlan fakivágások ellen


Spontán, a Facebookon szerveződő civil mozgalom indult mintegy két hónapja Marosvásárhelyen az indokolatlan fakivágások és –csonkítások ellen tiltakozva.

A több ezer lakó amiatt háborog, hogy a város központjában, a Színház téren, a Vár mellett, illetve a negyedekben is rengeteg fát kivágtak Marosvásárhelyen, öreg, értékes fákat, és nem ültettek a helyükbe újakat. Elkezdtek a fakivágásokról fotókat felrakni a Facebookra, amihez többen is hozzászóltak, így szerveződött teljesen spontánul a civil kezdeményezés.

Megalakult a magyar Facebook-csoport, majd a román is, találkozókat szerveztek, és elhatározták, egy flashmobbal hívják fel a város többi lakójának a figyelmét az indokolatlan fairtásra – mondta el a TOTB-nek Lampa Levente grafikus, marosvásárhelyi polgár, az egyik kezdeményező.

Nem áll mögöttük semmilyen szervezet, és bár tervezik, hogy alapítanak egy civil szervezetet, ez még egyelőre függőben van.

A flashmob szeptember 27-én 17 órától lesz Marosvásárhely főterén, a résztvevők kb. 30 másodpercig megölelnek egy fát, majd mindenki továbbsétál – vázolta az elképzelést Lampa Levente. Ha a járókelők rákérdeznek, akkor megmagyarázzuk, miről van szó, elbeszélgetünk az emberekkel – tette hozzá. A résztvevőket arra kérik, ha tehetik, öltözetükkel is jelezzék, hogy a csoporthoz tartoznak, letölthető pólóminta itt érhető el.

Augusztus 3., a Vár melletti fát kivágták. Ez úgy tűnik, indokolt volt: a műemléket veszélyeztette

Augusztus 26., Szabadság utca környékén, Onesti tér – a fa egészséges volt, nem volt közelében épület, mégis áldozatul esett

Szeptember 17., az egyetemi bentlakásokkal szemben 6 egészséges fát vágtak ki

Két online petíciót is indítottak eddig, illetve papíron is gyűjtöttek aláírásokat. A petícióban kérik a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalt a 2007/24-es, zöldövezetek kezelésére vonatkozó törvény betartására, az indokolatlan fakivágások leállítására, illetve arra, hogy a jövőben konzultáljanak a város lakosságával is az ilyen ügyekben.

Bár több száz aláírás van már, 5-10 ezret szeretnének összegyűjteni, és benyújtani a polgármesteri hivatalhoz. Nem akarnak konfliktust, csupán annyit, hogy csak azokat a fákat vágják ki, amelyek ténylegesen betegek, és azok helyére is ültessenek újakat; a Marosvásárhely történelmi örökségéhez tartozó öreg fákat pedig hagyják élni – mondta Lampa.

A mozgalom tagjai folyamatosan gyűjtik a bizonyítékokat az indokolatlan fakivágásokról, fotóznak, dokumentálnak, a favágó munkásoktól számon kérik az engedélyt és a fakivágás indoklását. A munkások sok esetben nem tudják, miért vágják a fát, van, amikor engedélyük sincs, de aztán utólag gyorsan küldenek nekik a polgármesteri hivatalól egy papírt. A mozgalom tagjai abban reménykednek, ha a hatóságok látják, hogy a polgároknak fontosak a fák, és tiltakoznak a zöldövezet-rombolás ellen, akkor leállítják a további pusztítást.

Címkék: , , ,

5 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Szabó István
  Közzétéve: 26.9.2012, 10:21 pm

  Hát az már mégsem lehet,hogy csúfságot űznek a fák nyírásából. Ezelőtt két évvel a Kövesdombon a rabokkal végeztették a fák nyírását és úgy össze kaszabolták,hogy két évnek kellett eltelnie ahoz.hogy valamennyire visszanőjön a koronájuk.El nem tudom képzelni,hogy milyen ürüggyel vágnak ki és csonkítanak meg nagyobb koronájú fákat hát már alig van árnyék a városban ezekben a nagy melegekben egyszerűen nincs hová elbújni a nap elől.Sátrakat állíttat a fák helyett a főtéri buszmegállóba. Nem mindegy,hogy a sátor tart árnyékot, vagy egy zöld lombozat .A játszóterekről is kivágatta a fákat .Jó azt még megérteném,hogy egy valakit zavar az, árnyék de hol vannak a tanácsosok ilyenkor ?Mindenki rábolintott,hogy vágjad csak.Szintén a dombon a parkolók megépítésével olyan jól lefaragták a járdát és az út sélességét,hogy a mentő vagy tűzoltó autó majd átugorja az előtte lévő buszt vagy akármit
  .

  • A hozzászólás szerzője: Zsolti
   Közzétéve: 27.9.2012, 10:28 am

   Véleményem szerint a tanácsosok többsége sokszor azt sem tudja mit szavaznak meg.

   A mi üzletember-gazember polgármesterünk az orruk elé tol egy 100 oldalas városrendezési projektet, amibe okosan leírják, hogy kell ide egy stop tábla oda meg valami más estébé..

   Azt meg már nem foglalják bele egész pontosan, hogy ott van egy 100 éves fa amit el kell távolítaní. Ezért kellett volna már rég megszabadulni az egész bagázstól, tanácsosokkal együtt.

 2. A hozzászólás szerzője: Szabó István
  Közzétéve: 26.9.2012, 10:27 pm

  És sietni kell a fák ölelésével,mert ha nem igyekszünk akkor majd egymást fogjuk ölelgetni. Mondjuk az sem volna baj.

 3. A hozzászólás szerzője: baltás
  Közzétéve: 27.9.2012, 12:04 pm

  Két észrevétel:

  1. Nem fákat kéne ölelgetni, hanem Floreát kivágni.
  2. Nem jó a Facebook-csoport elnevezése: NE VÁGJ KI MINDEN FÁT, mert egyet meg fog hagyni dísznek, s még csak bele se lehet majd kötni.

 4. A hozzászólás szerzője: csaby
  Közzétéve: 26.10.2012, 10:45 am

  Ahogy az egyik hozzászóló írta: nem jó az elnevezés, mert minden fát nem fognak kivágni, sőt ez egyszerűen lehetetlen. A Szörényi-Bródy dalszerzeményből indultak ki, melynek ez a címe. A korrekt megnevezés valahogy így kéne: NE PUSZTÍTSD A FÁKAT, NE CSONKÍTSD A FÁKAT, NE GYILKOLD A FÁKAT, stb. A minden látszatakció mellett a legfontosabb gondolat: ÁLLJUNK ELLENT ÉS NE ENGEDJÜK, HOGY CSAK ÚGY ÖNKÉNYESEN PUSZTÍTSANAK ! NEM AZ ÖVÉK A VÁROS ÉS NEM ÖK ÜLTETTÉK AZOKAT A FÁKAT. SEMMI JOGUK ELPUSZTÍTANI. Sőt törvénytelenül rombolják a koronáit, törvényszegően ölik meg a fákat és zöldövezeteket !!!!! Törvényre kéne adni őket összefogva több ember. Miért nem hajlandóak végre összefogni azok akik ezt a faöleléses játékot játszák ? És persze mások is. Simán törvényre lehetne adni a polgármestert és fősegédjeit az évek óta tartó, esztelen, szakszerűtlen fagyilkosságokért, amivel az emberek testi-leki egészségét veszélyeztetik, ezek az eszement őrült városvezetők.
  Lásd: https://www.facebook.com/planul.barbaruluiflorea?ref=tn_tnmn

Szólj hozzá!