Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.9.2012

Odoo: bemutatjuk a magyar napelemes házat

Az Odoo, épülőben

A Solar Decathlon Europe-on két díjat elnyert magyar passzívház-projekt tervét több éve dédelgetik, illetve készítik elő a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem diákjai. A 2012-es megmérettetésre el is készült az Odoo (ejtsd odú), amely Madridban a mérnöki tervezésben nyert második helyet. De mit is tud a ház maga?

A ház kialakításában a csapat az aktív és passzív napenergia hasznosítására is odafigyelt. Ez azt jelenti, hogy egyrészt egy „nyári falat” alakítottak ki, ezzel a déli falfelület megduplázódott. A falban két blokk található, a nyárikonyha és egy pihenő, illetve ugyanitt helyezték el a villamos berendezést és a hőtároló tartályt.

A ház „másik” déli fala teljesen üvegezett, ezzel passzív hőnyereséget érnek el. A külső falakat és a tetőt is napelemekkel burkolták, ez nemcsak gazdaságos, hanem esztétikus is, A csapat leírása szerint a ház a szükségesnél háromszor több energiát képes termelni.

Az Inhabitat zöld építészeti portál a SDE-n írt riportjukban külön kiemeli a levegő-víz hőszivattyút, amely az összes rendszerrel (hűtés és fűtés, légkezelés, napelemek) összeköttetésben áll. A belső hőmérsékletet mennyezeti és padlófűtés, illetve –hűtés szabályozza.

Látványterv

Az energiahatékonyságot elsősorban a hőveszteség minimalizálása biztosítja, a házat termikus burok veszi körül. Az üvegborítású déli homlokzat a téli napsütést használja ki elsősorban, míg nyáron a rendszerbe szivattyúzott, ott keringő víz a hűtést szolgálja.

A SDE-ra készülő házaknak egyik feltétele a könnyen szállíthatóság is, mivel ott helyben, meghatározott idő alatt kell felállítani. A legegyszerűbb megoldás erre a moduláris építkezés (a PRISPA is ilyen), az Odoo pedig négy, nagyban előregyártott részből áll, amelyet könnyű szállítani, majd daruval összeállítani. A modulok acél segédszerkezetre épülnek, de a fő elem a fa.

Látványterv

Az Odoo nemcsak fenntartható és energiahatékony, hanem “intelligens” is: a különféle eszközöket egy automatizált rendszer fogja össze, amelyre bármilyen internet-hozzáféréssel rendelkező eszközzel rá lehet csatlakozni, így az időjáráshoz lehet igazítani pl. a hőszabályozást, úgy is, ha éppen nem vagyunk otthon. És nem szorosan a házhoz kapcsolódik, de a csapat egy jópofa alkalmazást is készített a jobb megértéshez: erre a linkre kattintva “napot lehet játszani”, és megfigyelni, hogyan helyezkedik el a ház, és a különböző napszakokban hogyan használja ki a fényt.

Fotók és információk forrása: Odooproject.com, Odoo a Facebookon

Címkék: , ,

9 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: targonca
  Közzétéve: 26.9.2012, 4:18 pm

  Elég kellemes lessz nyáron a 40 fokban kint főzni és télen a minusz 10 is meleg, de majd a napelem mindent megold, lessz sok akku a ködös felhős napokra. Az akkuk ugy is olcsó és környezetkimélő megoldás (litium, cadmium földfémek, kábelek és processzorok)
  Imponaló tehnikai megoldás, sivár jelen és jővő….. hibás kiindulopont, a környezetvédelem térképén.

  • A hozzászólás szerzője: Boti
   Közzétéve: 27.9.2012, 1:27 pm

   Kedves Targonca, meg mindig jobb, hogy ezek a sivar (vagy diplomatikusabban: puritan, letisztult stlusu) hazak kornyezetkimeloek es nem gipszkarton-vasbeton-cementtegla gigakaloria-falok. Hasonlo hangulatu uvegfalu kockakat az 1920-as 30-as evekben az egekig magasztaltak szerte a nyugati vilagban. nem tudom mitol lenne ez hibas kiindulopont. en tobb kiindulopontot latok benne a teljesen passziv termikus tehetetlenseget, az megelozo szigetelest, a terkihasznalas opportunizmusat es magastechnologias rendszereket. Ez amugy is egy prototipus, koncepciok otletek kiprobalasara es bizonyitasara. Bizonyara alkalmazni lehetne ezeket a vivmanyokat egy sokkal organikusabb, melegebb, retro-nepiesebb alkotasnal is, mindenkinek izlese szerint. Az epiteszet muveszet es szemelyes benyomas kerdese, de megeri az elso benyomason tul is tekinteni.

 2. A hozzászólás szerzője: ajozsef01
  Közzétéve: 27.9.2012, 8:14 am

  Igazad van targonca. Sajnos (még ez) a média (is) az ilyen high-tech házakat kapja fel. Inkabb írnának az első csíki szalmaházról.

 3. A hozzászólás szerzője: Figyelő
  Közzétéve: 27.9.2012, 8:33 am

  Hideg, rideg, barátságtalan, embertelen, mint a társadalmunk. Még csak azt felejtették közölni, hogy mennyit kóstálnak négyzetméteréért egy ilyen csoda “lakás”nak?

 4. A hozzászólás szerzője: Dr Molnár Marianna
  Közzétéve: 27.9.2012, 9:51 am

  EZEK A GYEREKEK előbb utóbb AZT IS KI FOGJÁK TALÁLNI, hogy az éppen akkor nem felhasznált napenergiát hogyan lehet majd környezetkímélően tárolni.
  Ön viszont “targonca” ezzel a gondolkodásmóddal amit a hozzászólása sugároz térjen vissza inkább a talicskához ! Ha a jelent és a jövőt is sivárnak gondolja , akkor miért nem építő jelleggel szól mások munkájához hozzá? Még a nevét se meri kiírni, szégyen , hogy ilyen álnév mögé bújó személy kritizálja másnak a nagyon kemény több éves munkáját és a sikerét. Ha ilyen valakin múlik majd Magyarország jövője mint ön , akkor tényleg sivárak leszünk.

  • A hozzászólás szerzője: targonca
   Közzétéve: 27.9.2012, 7:02 pm

   Tisztelt véleményező,
   Nem tudom, ha az Ön neve valos vagy sem, és nem is érdekel, megjegyzem a Dr nem nev hanem titulus..
   Ha az energiat környezeti hatások nélkül fogjuk tudni tárolni és ujrahasznositani, és aki azt feltalálja az elött a kalapom emelem, megjegyzem Albert bácsi is jelen lessz mert az időutazás is lehetséges lessz.
   Az épület a képek alapján egy tengerparton vagy egy afrikai táj kellös közepőre vannak helyezve.
   Egy kép sem tartalmaz esőt, havat, vagy idegtépő napsütést, maximum egy vedett belső udvart.
   Amint fennéb olvashatta Figyelő bejegyzése alapján vannak alternativák és ezek közül be is voltak mutatva a közelmultban ezen az oldalon.
   Eme ház egy kaliforniai miliomos, kommersz vágyálma lehet, és nem megoldás, sajnos a képek alapján ez az üzenet jön le.
   Wright valoban eszelős házakat tevezett de hány lakó van megelégedve, sajnos nem sok majdnem mind középületként mükődik (muzeum stb..), és a fenntartásuk nagyon költséges.
   Igen van alternativa, és nem középkort idéznek az alternativák, inkább az elitélői a természetes anyagok használoinak élnek a fogyasztótársadalom középkorában.
   Tisztelettel

 5. A hozzászólás szerzője: targonca
  Közzétéve: 27.9.2012, 7:29 pm

  Elnézést de Figyelő helyet Boti kellet volna legyen.
  Csak anyit szeretnék hozzáfüzni, hogy az épületről már van egy cikk, az épitőanyaga aluminium merevítés, fémprofilok, gipszkarton kőzetgyapott, magas hőfokon kezelt üveg UV foliával, hatalmas mennyiségu kábel.
  A jo hir van benne WIFI.

 6. A hozzászólás szerzője: Dr Molnár Marianna
  Közzétéve: 28.9.2012, 10:09 am

  A nevem valódi a titulussal együtt. És ha ön elmegy Madridba , vagy valahogyan hozzájut a Prispa vendégkönyvéhez, akkor olvashatja benne az elismerő dicsérő szavaimat , amit a napokban írtam bele . Akár még fényképeket is láthat, amiről sugárzik a két csapat barátsága, elismerése egymás munkája eredményei iránt. Amikor az ember személyesen beszélget velük , tapasztalhatja , hogy nincsenek elszállva maguktól. Sajnos Ön nem hallhatta, de én átéltem, hogy a magyar csapat tagjai közül úgy fogadtak minket, hogy a Prispát mindenképpen meg kell nézni, és ha rajtuk múlna az a ház nyerne. Hamarabb bevittek minket a Prispába mint a saját házukba !!! A magyar egyetemisták imádják a Prispa házat, mindenkitől megkérdezik akik arra járnak tudják-e mit jelent ez a szó és boldogok , hogy azzal is gazdagabbak, hogy megismerkedtek a jelentésével . ( Építészetei funkciójával eddig is tisztába voltak) Igen , a Prispa most azonnal bekültözhető , élhető , mint ahogyan remélem visszatérve Romániába használatba is veszi majd a vevője. A ház nagyon szép eredményeket mutat, mindenki örül a tegnapi 2. helyezésüknek is.
  Ez egy verseny. Épp arra való , hogy egymás munkájából ,eredményeiből, hibáiból okulva a helyes irány felé haladjanak Japántól Európán át Brazíliáig.
  Ha Önnek lett volna alkalma személyes tapasztalatokat gyüjteni ott a helyszínen,tudná hogy ezekben a fiatalokban ég a vágy, hogy a helyes úton haladjanak, CSAK MÉG MOST TANULJÁK !
  Azért fájt szűkszavú , kemény kritikája, mert én saját fülemmel hallottam a ház bemutatása közben ahogyan felsorolják a gyerekek azokat a hátrányokat amiket ön is felsorol a két hozzászólásában és még többet is.
  Megnéztem a helyszínen mind a 19 házat. Mindegyikben van számos hiba és mindegyikben van nagyon különleges egyéni, haladó ötlet.
  Mégegyszer ismétlem, ezek a fiatalok az ÉLHETŐ JÖVŐÉRT kezdtek el keményen dolgozni és nem ócsárlással , hanem építő jellegű, támogató hozzáállással kel őket segíteni.
  Befejezhetem úgy mint a mesében…Ha nem hiszi járjon utána!
  Köszönöm válaszát tisztelettel.

 7. A hozzászólás szerzője: Thibo
  Közzétéve: 1.10.2012, 8:09 am

  Kevesebb technika környezetkímélőbb lenne és fenntarthatóbb..A déli fal nagyon jó ötlet.Azért egy méteres hó esetén nem tudom , hogy működne az egész.

Szólj hozzá!