Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 25.9.2012

Regenerálódott a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Marcal folyó


Fotó: Reflex Egyesület

Újra él a magyarországi vörösiszap-katasztrófa által sújtott Marcal-folyó. A növény- és állatvilág, illetve a víz jelenlegi állapota jó – állapították meg a győri Reflex Környezetvédő Egyesület mérései.

A civil egyesület a 95 kilométer hosszúságú folyón végzett méréseket tudományos intézményekkel és szakmai szervezetekkel együttműködésben. Környezetvédelmi programjukhoz 2 millió 77 ezer forint támogatást nyertek a magyar Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázatán.

>> Részletesen a felmérésről itt lehet olvasni >>

A vízminőség javulásában döntő szerepe volt a kataszrófavédelem és a vízügyi szervek gyors beavatkozásának. Az ártalmatlanítások nyomán a Marcal alsó szakaszán a vízminőség elérte a 7-es pH értéket már néhány hónappal a katasztrófa bekövetkezte után. A folyót szerencsére a szennyezésben érintetlen bakonyi patakok vize táplálta, segítve a növény- és állatvilág visszatelepülését. Regenerálódott a természet – állapította meg Lajtmann József programvezető keddi sajtótájékoztatóján Győrött.

A tapasztalatok összegzéseként a Reflex javaslatokat is készít egyebek között a folyó vízminőségének további védelmére és a haltelepítés érdekében. Süllőket ugyan telepítettek már a Marcalba, a Reflex azonban jobbnak látná a csuka telepítést az adott természeti környezetben – jegyezte meg a projektvezető. A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásához a civil egyesület 10 százalékos önrésszel járult hozzá.

Forrás: MTI

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!