Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 24.9.2012

Napelemes házak versenye: két díj a magyar projektnek

Így néz ki a Villa Solar Madridban. Fotó: Prispa – Facebook

Két díjat is bezsebelt a magyarországi Odooproject (ejtsd odú) a Solar Decathlon Europe, napelemes házak versenyén: a legjobb mérnöki teljesítményért járó kategóriában második lett, mindössze három ponttal lemaradva az első helyezett német ECOLAR csapat mögött. Pénteken pedig különdíjjal jutalmazták a ház belső kialakítását.

A szakmai zsűri a ház mérnöki tervezését és kivitelezését díjazta: a tartószerkezeti, épületszerkezeti, villamos és gépész rendszereket pontozták. „A mérnöki teljesítményért járó díj talán a verseny legkomplexebb próbája a tíz közül” – mondta el Bakos Bálint, az Odooproject egyik csapatvezetője.

Az Odoo. Fotó: Dényi Balázs via odooblog

A csapat háza szállítható, daruzható, többször könnyen összeépíthető és bontható. Ezeknek a feltételeknek alapból meg kellett felelni, ezen kívül figyelte a zsűri a épületburok szerkezetét, a villamos tervezés, a napelemes rendszer részleteit.

A zsűri kiemelte a szép tiszta épületszerkezeti megoldásokat, a fa- és acélszerkezetek okos együttes használatát, az épületbe épített napelemeket, valamint a magyar csapat által fejlesztett passzív hűtési rendszert, ami nyáron tökéletesen helyettesíti a légkondicionálókat.

A házat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) diákjai tervezték és építették. “A legnehezebb feladat az volt, hogy a szükséges anyagot és pénzt is nekünk kellett összegyűjteni hozzá, ráadásul a verseny a magyar építés helyszínétől 3000 kilométerre van, Madridban pedig összesen 10 napunk volt az építkezésre” – mondta Bakos.

A PRISPA romániai projekt hetedik helyet szerzett meg a mérnöki teljesítmény kategóriában, a maximális 80 pontból 68-at kapott. A jelenlegi állás szerint a francia Canopea projekt az abszolút vezető, a magyarok a 8., a románok pedig a 11. helyet foglalják el. A verseny még nem zárult le, a közönségdíjakért szeptember végéig gyűjtik a szavazatokat a csapatok.

Forrás: Index.hu, sdeurope.com

Címkék: , , , , ,

Egy hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Dr Molnár Marianna
  Közzétéve: 24.9.2012, 6:46 pm

  A BME diákjai csodálatos úttörő , példamutató munkát végeztek. Igen a
  ” ENGINEER & CONSTRUCTION CONTEST AWARD “-t 2. helyen elhozni , ezt a kategóriát megnyerő csapat mögött csak 3 ponttal lemaradva, mindenkit büszkeséggel tölthet el. Hiszen hiába álmodok én meg valamit, ha az nem építhető meg és gépészetileg nem üzemeltethető , nem vehető használatba. Talán egy művészeti kategóriába sorolható mutatós terv marathatna papíron.

  8. helyen áll a csapat? Nem tudom nem elárulni, hogy a jelenleg abszolut 1. helyen álló Canopea ház által képviselt projectet a SDE 2012 versenyben jelenleg is dolgozó egyik diákunk, 2011 tavaszán már átlátta, megtervezte, megmakettezte, a plénum előtt pedig előadta Liechtensteinben folytatott fél éves tanulmányai végén.Ilyen kicsi a világ?
  Még mielőtt bárkinek hátsó gondolata támadna, ez tényleg csak egy kérdés a jövőre nézve …ez vár ránk? Másrészt pedig csak rá akartam világítani, hogy tudják ezt az új utat és személetet a mi diákjaink is. Azt nem tudtuk, hogy ezen a versenyen azzal a tervvel kellett volna nevezni :-(
  Gratulálok a Prispa csapatának! Jó érzés volt bejárni a házukat , hallgatni a beszámolót az építkezésről, megérteni a szemléletet amit képviselnek , amit magukkal hoztak .

Szólj hozzá!