Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 31.8.2012

Zöld energia vs. biodiverzitás. Leállíthatják a törpe vízierőművek építését a Fogarasban

A csövek már 2009 óta a fogarasi táj részét képezik, viszont csak most érkezett meg az Európai Bizottság levele, amely a törpe vízierőművek építőit a munkálatok leállításával fenyegeti. Rovana Plumb környezetvédelmi miniszter személyesen látogatott el a Capra, Buda és Otic folyókhoz, és közölte a cégek képviselőivel, hogy amennyiben szeptember 16-ig nem lesz rendben minden engedély és dokumenutm, leállítja az építkezéseket.

A környezetvédők azt állítják – és videófelvételekkel igazolják –, hogy az exkavátorok beállnak a mederbe is, ami tilos. Dan Bărbulescu, a Mentsük meg a Dunát és a Deltát Egyesület elnöke azt mondta, hogy a folyó természetes folyásába való beavatkozás akkora mértékű, hogy a szárazabb nyarakon teljesen kiszáradhatnak a hegyi vizek, amelyekre törpe vízierőműveket építettek. Hozzátette, hogy a vízierőművek a biodiverzitásra nézve is veszélyt jelentenek, és különösen fenyegetnek egy bizonyos halfajtát.

Júliusban az Országos Környezetvédelmi Őrség, a Regionális Környezetvédelmi Ügynökség és az Országos Vízügyi Igazgatóság is ellemőrizte a munkálatokat. A Pitesti-i Környezetvédelmi Ügynökség arról értesítette a Buda és Otic patakokon dolgozó céget, hogy a munkálatok során a vezetékeket a partok mentén földelték el, ami megszegi a környezetvédelmi engedély előírásait.

Az építők képviselői nem értenek egyet a vádakkal, és azt állítják, hogy a törpe vízierőművek környezetre gyakorolt hatása minimális, miközben a haszon jóval nagyobb. Azt is tagadják, hogy az exkavátorok a folyók medrében dolgoznának, annak ellenére, hogy a felvételeken ez tisztán látszik. Az egyik kedvezményezett képviselője, Cosmeanu azt mondja, egyetért, hogy ideiglenesen keletkezhetnek esetleges károk, de hosszú távon ezek kiegyenlítődnek. A törpe vízierőművek hasznosítására pozitív példaként Németországot hozta fel, ahol 14 ezer ilyen van, és lassan lemondhatnak az atomenergiáról. Nem érti továbbá, miért kifogásolják a környezetvédők ezeket a projekteket, mivel a halak már régen, amitóa a turizmus beindult, elköltöztek ezekből a vizekből. „Ellenőriztek az Őrségtől is meg a Vízügyi Hivataltól is, és megbüntettek, amikor hibáztunk, például amikor szanaszét hagytunk vizesüvegeket. De akkor kifizettük” – mondja Cosmeanu.

Az Országos Erdőgazdálkodási Hivatal (Romsilva) statisztikái szerint a Fogarasi-havasokban található folyók a halban leggazdagabbak közé tartoznak – mondta a TOTB-nek Ovidiu Mihut, egy argesi halászegyesület tagja.

A törpe vízierőmű jövőre lép működésbe és 1 MW/h energiát termel majd, ami az országos áramellátó rendszerbe kerül. A működésüket is központilag ellenőrzik, és amennyiben nincs elég víz, leállítják – mondja a cég képviselője.

Rovana Plumb környezetvédelmi miniszter szerint mintegy 50 törpe vízierőművet építenek jelenleg országszerte, a törvénykezés pedig elmaradt a munkálatok üteme mögött: utóbbiak már 2009-ben elkezdődtek, míg az európai irányelvek csupán 2010-ben váltak a román törvénykezés részévé. Ezek alapján új környezeti hatástanulmányokat kell készíteni – mondta a miniszter.

A környezetvédők a maguk során szintén kifogásolták az aktualizált környezetvédelmi engedélyek hiányát, mivel így a munkálatok illegálisan folynak – állítja Bărbulescu. Az ellenállás helyi szinten is folyik: halászszövetségek is többször riasztották az illetékes szerveket az építkezések illegalitásával, illetve környezetromboló hatásával kapcsolatban. A folyók medre 30-40%-kal keskenyebb lett, mivel területük egyes részeit magánterületnek minősítették, a rendellenességek eltitkolásának érdekében pedig a helyi környezetvédelmi szervek utólag és illetéktelenül bocsátottak ki engedélyeket – írja az Ovidiu Mihuţ által benyújtott megkeresésben.

A megtermelt energiáért a befektetők zöld igazolványokat kapnak, ezek pedig a vízi energia kihasználásának fejlesztését alapozzák meg: jövőre 300 folyóvízen több mint 500 törpe vízierőmű működhet. „Az EU meg fog büntetni, de ezt nem az építők, hanem mi fizetjük meg, ők csak meggazdagodnak” – mondja Hans Hendrich, az egyik tiltakozó szervezet, a Fenntartható Segesvárért Egyesület képviselője.

A riport teljes egészében a TOTB.ro-n olvasható, szerző: Roxana Bucată.

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!