Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 31.8.2012

Több száz milliárd tonna szerves szén lehet az antarktiszi jég alatt


Fotó: anselm23/flickr.com

Hatalmas metántartalékok rejtőzhetnek a déli-sarkvidék jégtakarói alatt – derült ki egy új tanulmányból. A Nature című folyóiratban közölt tanulmány szerint a jégdzsungelek visszahúzódása nyomán ez a hatalmas mennyiségű metángáz a légkörbe kerülhet, tovább erősítve a globális felmelegedést.

A nemzetközi kutatócsoport eredményei arra utalnak, hogy az ősi szerves anyag-készleteket valószínűleg a jég alatti mikrobák alakítják metánná – adta hírül a BBC brit közszolgálati tartalomszolgáltató internetes oldala.

“Óriási mennyiségű szerves szénről van szó, több mint tízszer akkoráról, mint amennyit az állandóan fagyott talajú északi régiók rejtenek” – mutatott rá a tanulmányt vezető Jemima Wadham, a Bristoli Egyetem munkatársa. – A laboratóriumi vizsgálataink tanúsága szerint ezek a jég alatti környezetek biológiailag is aktívak, ami azt jelenti, hogy ezt a szerves szenet feltehetőleg szén-dioxiddá és metángázzá alakítják a mikrobák”.

A szakemberek becslései szerint több százmilliárd tonna szén rejtőzhet a jégtakarók alatt, és mivel ezen metánkészletek feltehetőleg alacsony mélységben húzódnak, a jégolvadás nyomán könnyen felszabadulhatnak és tovább erősíthetik a globális klímaváltozás folyamatát.

“Egyáltalán nem meglepő, hogy jelentős mennyiségű metán-hidrátra bukkanunk a jégtakaró alatt” – húzta alá a tanulmány társ-szerzője, Sandra Arndt. – Ugyanúgy, mint a tengerfenék alatti üledékrétegek esetében, itt is hideg van és erős nyomás uralkodik, amelyek alapvető feltételei a metán-hidrát mezőknek”.

Forrás: MTI

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!