Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.8.2012

Tovább teremnek a gombák az éghajlatváltozás miatt


Fotó: Alber86/flickr.com

Számos európai országban több idő áll a jövőben a gombagyűjtők rendelkezésére, az éghajlatváltozás miatt ugyanis meghosszabbodott a termőtestek növekedési ideje, és sok esetben kitolódott az év vége felé – derült ki 746 297 gombaadat kiértékeléséből.

Az adatgyűjtés Ausztriában, Svájcban, Norvégiában és Nagy-Britanniában történt – tájékoztattak az Oslói Egyetem kutatói az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS). Egyes gombafajok növekedési ideje 1970 és 2007 között több nappal is elhúzódott.

>> A tanulmány .pdf-ben >>

A gombák kulcsszerepet töltenek be az ökoszisztémákban: lebontják a növényi és állati maradványokat, és sokszor általuk jutnak vissza a tápanyagok és ásványi anyagok a körforgásba.


Ízletes vargányák (fotó: mushroom-collecting.com)

Ausztriában a gombaszezon vége átlagosan évtizedenként 1,1 nappal tolódott ki az év vége felé – írják a kutatók. Nagy-Britanniában ez az érték egyes területeken a 6,4 napot is elérte. Norvégiában ugyanakkor akár 3,8 nappal korábban is kezdődött a szezon.

A termőtestek növekedésének változásai számos következménnyel járhatnak, mivel a gombák temérdek lebontó folyamat részesei, amelyeknek során többek közt üvegházhatású szén-dioxid szabadul fel. A táp- és ásványi anyagok körforgása is megváltozhat.

Forrás: MTI

Címkék: , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Romániában csökkenőben van az évi gombatermés » Think Outside The Box
    Közzétéve: 16.10.2012, 11:26 am

    […] 2012 augusztusában megjelent tudományos publikációban közel 40 év gombatermését hasonlították össze. A kutatók arra keresték a választ, hogy a klímaváltozás hatással van-e a gombák […]

Szólj hozzá!