Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.8.2012

Tovább épülhet a duzzasztógát az Amazonason

Folytatódhat a Belo Monte duzzasztógát építése az Amazonason, miután a brazíliai Legfelsőbb Bíróság semmisnek nyilvánított egy korábbi döntést az építkezés leállításáról.

Két héttel ezelőtt egy regionális szövetségi bíróság úgy döntött, azonnali hatállyal felfüggeszti a gát építését, mert a helyi őslakosokkal nem konzultáltak megfelelően a projektről. Mielőtt a brazil törvényhozás elé került az ügy, a helyieknek joguk lett volna kifejteni véleményüket a projekt természetkárosító hatása kapcsán – érveltek. Ám a legfelsőbb bíróság döntése most ismét lehetővé teszi a gát építésének folytatását.

Ha elkészül, a Belo Monte lesz a világ harmadik legnagyobb vízierőműve. Megépítését még 2005-ben hagyta jóvá a brazil kongresszus. A projekt ellenzői amellett érvelnek, hatalmas erdőségek kerülnek víz alá, több ezer őslakost kell kitelepíteni, és a projekt káros a környezetre nézve. A pártolók szerint a vízierőművel Brazília önellátóbb lesz energia terén, főleg az amazonasi régióban, amelyben főképp fosszilis energiaforrásokat használva elégítik ki a lakosság energiaigényét.

Forrás: BBC

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!