Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.8.2012

Elszámolták az élővilág össztömegét: egyharmaddal kisebb


Az élővilág össztömege egyharmaddal kisebb a Földön, mint eddig feltételezték – derítették ki német kutatók, akik vizsgálataik eredményeit az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) online kiadásában tették közzé.

A korábbi számítások szerint az élő szervezetek körülbelül 1 billió tonna szenet tartalmaznak, ennek 30 százalékát a tengerfenéken élő egysejtűek “birtokolják”, 55 százalékát pedig a szárazföldi növények – olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

A legújabb kutatások fényében azonban úgy tűnik, hogy az óceánok mélyén rejtőző élőlények tömegére vonatkozó becslések tévesek voltak, mivel az alapjukként szolgáló mintákat a tápanyagokban gazdag, partközeli térségekben vették, holott a világ óceánjainak fele igen szegény tápanyagokban, vagyis sokkal kevesebb élőlény létfeltételeit biztosítják.

Jens Kallmeyer, a Potsdami Egyetem geomikrobiológusa kollégáival hat éven át gyűjtötte az üledékmintákat az óceánfenékről távol a partoktól. Elemzéseik kimutatták, hogy a partközeli üledékben egymilliószor több a sejt, mint a nyílt vizeken, amelyeket alacsony tápanyagtartalmuk miatt óceáni “sivatagokként” tartanak számon.

“Meglepett, hogy mekkora a különbség a mikrobiális életformák számában” – jegyezte meg Jens Kallmeyer.

A német kutatók számításai szerint az óceánok fenekén élő mikroorganizmusok körülbelül 4 milliárd tonna szenet tartalmaznak a korábban feltételezett 300 milliárd helyett. Ennek következtében a földi biomassza tömege egyharmaddal kisebb, mint feltételezték.

Forrás: MTI

Címkék: ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!