Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás, Wélemény | 22.4.2010

Konyhaszemét és erdőirtás a Mikó-kertben

Zöld nyíl mutatja az irányt, de akár szag után is odatalálnék. Szemét szemét hátán a Mikó-kertben, de nem kell megijedni, nincs sorsára hagyva. A harmadéves földrajzosok válogatják, elemzik konyhai szemetüket, majd pantomim következik, szól a zene, szép idő van, egyetemisták mindenütt, a szokásos csókainvázió is elmaradt. Nem is olyan rossz móka ez a környezetvédelmi ünnep.

Rácz Tímea
Fotók: Sebők Botond

Lehet, hogy egyetlen ünnepnapnak sok értelme nincs, viszont az embereknek szükségük van szimbólumokra, olyan napokra, amikor kiemelt szerepet kap az élet egy-egy aspektusa. A kolozsvári földrajzos egyetemisták április 22-i performanszukban kiteregették a konyhai szemetet, négy csapatban szétválogatták azt anyaguk szerint, és százalékban felmérték, mennyi az aránya az egyes típusú hulladékoknak szeméttermelésünk egészében. Bár ők csak a szétválogatás utáni pantomim-előadást nevezték performansznak, igazából a teljes “rendezvény” annak tekinthető. Pál Zoltán tanársegéd harmadéven előadott tantárgyának keretén belül harmadszor szervezi meg a házi szemét szétválogatását és “kielemzését”, ám először nagyközönség előtt.

“Április 22-e polgári környezetvédelmi nap, ellentétben június ötödikével, a Környezetvédelmi Világnappal, amelyet intézményszinten szerveznek meg. A mai napon ‘lentről’ mozgósítunk, üzenünk” – mondta Pál Zoltán.


Az egyik csapat a hátukra kitűzött táblákkal is hirdetett, nemcsak a szeméttel.


Kezdődik a szelektálás.


Kiderült, hogy az egyetemisták sok krumplit esznek:)


Kérsz? Ebből talán nem, de a “borkánból” még egy szelet kenyeret meg lehetett kenni…


Tetrapak – a nem újrahasznosítható hulladék legnagyobb részét képezi.

Sok egyetemista egy kupacban: remek alkalom egy kocsma szórólapjait osztogatni. A hölgy nem zavartatta magát, átkelt a szemétkupacokon is, csakhogy a szép fényes papírra nyomtatott reklámot kiossza. Már csak a vicces helyzet miatt is elfogadtam egyet:


Ezt hívják iróniának.


Egy pár táncra perdült a szemétkupacok mellett.


Rengeteg kaja kerül a szemétbe…


…ugye?!

A szemét szétválogatása után a táblácskákra felkerült, hogy az egyes típusú hulladékok hány százalékát képezik a háztartási szemét egészének. Becslésekről van szó, az arányok mégis elgondolkodtatóak. A négy csapat szeméthalma között nem voltak nagy eltérések, és az egyes anyagok kb. így oszlottak meg: üveg 5%, papír 15%, fém 10%, komposztálható 10%, veszélyes hulladék 10% — és 50% műanyag.

Pál Zoltán szerint ebből az egyszerű kísérletből jól látszik, hogy mennyire döntésfüggő a szeméttermelésünk. A műanyag hulladék nagy részét a különféle csomagolások teszik ki – a mi döntésünk, hogy palackozott vagy üveges ásványvizet veszünk, vagy bármilyen egyéb, előre csomagolt terméket, csak azért, mert lusták vagyunk piacra járni. Nem szabad mindent a pénz rovására írni, gyakran ilyen apró döntésekkel is sokat segítünk.

A szelektív hulladékgyűjtésnek három lépésből kellene állnia, és itt mi az elsőt, az otthoni szétválogatást láttuk. A következő a szelektív kukák elhelyezése és fenntartása, a harmadik pedig a szelektíven gyűjtött szemét tényleges újrahasznosítása. Egy ilyen rendszer működése pedig idővel költséghatékony is. Mi pedig, ha kezdettől szelektíven gyűjtünk, hulladékunknak csupán 5-10 százaléka miatt kell aggódnunk, éspedig a nem lebomló vagy veszélyesek miatt.

Nemcsak a szemét került reflektor – azaz bocsánat, napfénybe ezen a napon, hanem az erdőirtás is. A harmadévesek – évfolyamvezető “bohóctársuk” kezdeményezésére – kis pantomimjátékkal mutatták be egy erdő kivágását. Bohóc sétál az erdőben, élvezi a tájat:


Zöldbe öltözött lányok hajlongtak (nim)fákként


…majd kartonfejsze és -láncfűrész támadt rájuk…


…félreálltak, táblákat tartottak. Hová tűnt a zöld? – kérdi a bohóc rajza.


A helyzet megoldódik: bohócunk ültet, öntöz. A fák ismét megnőnek.

Vagy mégse? “Húsz év múlva” – olvashatjuk egy táblán, és újra megjelennek a láncfűrészesek…

A performansz végén Pál Zoltán mindenkit megkért, vigye a szemetet a terület szélén elhelyezett kukákba. Csakhogy mindet egy helyre. Mint elmondta, nem sikerült a kolozsvári szelektív szemétszállítókat beszervezni az eseményre. Ha szomorú is, legalább figyelemfelkeltő gesztus: hiába az otthoni igyekezet, ha utána minden egy helyre kerül.

“Érdekes, hogy egyes önkormányzatok büszkék az EU-konform szeméttárolóikra. Nyilvánvaló, hogy a tárolás a prioritási lista legalján helyezkedik el. A legjobb szemét az, ami – nincs.”

Címkék: , , , , , , , , , ,

7 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: dalma :)
  Közzétéve: 23.4.2010, 5:39 pm

  Ugyessek voltatok >:D<:*

 2. A hozzászólás szerzője: Demeter László
  Közzétéve: 23.4.2010, 9:10 pm

  Ami azt illeti a Mikó kertre inkább a vetési varjak jellemzőek, nem a csókák. A két fajt könnyű megkülönböztetni, mert a vetési varjú fákon költ, a csóka épületeken, a vetési varjú tiszta fekete, napsütésben még kékes belé, a csőre körül kopasz http://hu.wikipedia.org/wiki/Vet%C3%A9si_varj%C3%BA , a csókának élénk sárga szeme van, rövid a csőre, a felnőttek nyaka világosabb http://hu.wikipedia.org/wiki/Cs%C3%B3ka_%28mad%C3%A1r%29
  Inváziót a költési periódusban egyik faj sem szokott produkálni, inkább csak télen. A vetési varjú természetvédelmi szempontból nagyon fontos faj, többek között mert a nagyon ritka kék vércse a vetési varjú fészektelepein költ. Ha nincs vetési varjú, oda a kék vércse is. Magyarországon 2oo9 a vetési varjú és a kék vércse éve volt http://www.mme.hu/termeszetvedelem/kiemelt-fajvedelmi-programok/kek-vercse/2009-ev-madara.html

 3. A hozzászólás szerzője: Ráduly Attila
  Közzétéve: 24.4.2010, 11:28 am

  Tetszik az ötlet. Gratulálok!

 4. A hozzászólás szerzője: Viola
  Közzétéve: 24.4.2010, 5:29 pm

  Úgy bizony :) Minden tiszteletem :)

 5. A hozzászólás szerzője: Gábor Lajos
  Közzétéve: 25.4.2010, 12:42 pm

  Köszönjük, Demeter László.
  Mellesleg aznap a VETÉSI VARJÚ invázió elmaradása mellett volt mégegy – bár lehet, hogy kisebb fontossággal bíró – esemény is: A FÖLDRAJZ KAR DIÁKJAINAK A FÖLDNAPI SZEMÉTVÁLOGATÓ AKCIÓJA!

 6. A hozzászólás szerzője: kingha
  Közzétéve: 13.5.2010, 10:28 pm

  jahh jellemző :)) – a földrajzos diákoknak nem kell tudniuk a különbséget madár és madár között – bezzeg mi biológusok mennyi földrajzos mindenfélét kell nap mint nap alkalmazzunk a munkánkban :))

  köszi döme

  ps: gábor lajos – a szemetet nem egy nap kell szétválogatni, hanem mindennap – de a legjobb lenne meg sem venni őket!!! nahh ez már komolyabb kihívás igaz???

  csókolom.

  • A hozzászólás szerzője: rácztimi
   Közzétéve: 15.5.2010, 9:54 am

   nos, a vetési varjú/csóka cikkszerzőként az én tévedésem, és Demeter László hozzászólása után nem javítottam, mert tényleg nem azon volt a hangsúly, és a korrigálás meg ott volt a kommentben. Tévedésemért elnézést kérek, de földrajzos-biológus vitákba kérem nem belebonyolódni, mert annak nincs relevanciája.

Szólj hozzá!