Think Outside The Box

Transindex rovatok


Wélemény | 22.4.2010

Miért nem ünnepelem a Föld, a Környezet vagy a Fű Napját

Fotó: Ozyman/flickr.com

A naptár tele van ünnepekkel. A kicsikhez jön a Mikulás és a nyuszi. A globalizáció szerelmeseinek ott a Valentin-nap és Halloween, van sok vallási ünnep, van sok régi és új ünnep. Névnap, születésnap, keresztelő és esküvő. Ezek mellett a betegségeknek is alapítottunk ünnepnapot, az AIDS-től kezdve a rákbetegségek legtöbb típusának, a hemofíliának, a vesének. De ez nem elég, trendi ügyeknek is szentelünk egy-egy napot. Van Föld Napja, Környezet Napja, Föld Órája és egyebek. Mi meg tesszük magukat, hogy érdekel is, aztán visszatérünk a régi kerékvágásba, mintha mi se történt volna.

Csibi Magor

Nem tudom, ti hogyan viszonyultok ezekhez az ünnepekhez, de én meguntam. Meguntam, hogy mindenki érdeklődést tettet, mikor úgyse törődik senki a betegségekkel, a környezettel vagy a modern marketing találmányaival. Végülis minden ünnep csak egy ünnep marad, nem ezek az események változtatnak valamin. De mindig jó alkalmul szolgálnak képmutatásra vagy profitnövelésre.

Nemzetközi szinten ma ünnepeljük a Föld Napját. És az ötlet önmagában nem rossz. Tudatosítanunk kell, hogy egyre nagyobb problémáink vannak, de nem így.

Ma, ha megnyitjuk a nagyobb oldalakat, mindenhol a Föld Napját hirdetik. A Yahoo!, a Google, a multicégek, mindenki zöld lett ma. Most érdekli őket. És ha már úgyis Föld Napja, miért ne ajánlhatnánk egy csésze kávét, egy kitűzőt vagy más promóciós anyagot szimbolikus áron? Vagy zöld, bőrkímélő festéket? Hogy fessük ki magunkat, lássa mindenki, hogy ma toleránsak és tisztelettudóak vagyunk a természettel szemben. Mit számít, hogy valójában nem teszünk semmit? Kicseréljük a háttérképet valami zöld témájúra, a légkondit beállítjuk 19 fokra, mert nem tetszik, hogy kint 21 van, és autóval megyünk át az út túloldalára, “zöld” étteremben enni.

Ha mi zöldebbé válunk, miért ne tehetnének ugyanígy a cégek is? Szép gesztus lenne virágokat osztogatni a benzinkutaknál, így a természet minden autóban jelen lehetne, vagy elajándékozhatnánk a ma kivágott fák leveleit. És ha nem ma, még van néhány környezetvédelmi ünnep, vagy legrosszabb esetben egy év múlva.

Igen, egyetértek, többet kellene tudnunk a természetről. Tanuljuk meg, ki és mi teszi tönkre, lássuk, mi közünk van nekünk és szokásainknak ehhez. De nem üres ünneplői közhelyek mögött. Mint például a román vagy az Európai Parlament, ahol a Föld óráján 60 percre lekapcsolták a villanyt. Érdekel-e valakit, hogy ugyanazon a napon annyit fogyasztottak, mint egy egész falu? Vagy hogy szimbolikusan este kapcsolták le a fényeket, amikor azoknak nem is kellene működniük? Nem, a “változtatás” számít.

Amíg ünnepélyes külsőségekben versenyzünk, nem vesszük észre a változásokat. Egy olyan világban, ahol mindenki zöld, de senki nem tesz semmit, mind belefáradunk abba, hogy szimbólumokat keressünk az életünket egyre inkább megtöltő ünnepekben és eseményekben. Nem szimbolikusan vagy kijelentések szintjén kell valamit tenni, ez évtizedek óta folyik. Valóban meg kellene változnunk.

És egy releváns változáshoz nem egy Föld Napja kell, hanem a Föld Éve, Évtizede, Évszázada. Egy olyan század, amely alatt megtanuljuk tisztelni azt is, ami körülvesz minket, nemcsak azt, amivel direkt kapcsolatban állunk.

Én ezért nem ünnepelek ma. Hát ti?

Címkék: , , , , ,

8 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: elemer
  Közzétéve: 22.4.2010, 5:53 pm

  Nagyon korrekt. Tetszik, hogy tudod mikor kell “eco”-nak lenni és mikor kell visszavenni belole. Vegre egy olyan kornyezetvedo, aki neha ervel is. Csak így tovább Magor.

 2. A hozzászólás szerzője: sugár
  Közzétéve: 22.4.2010, 7:13 pm

  szerintem nagy igazság van abban, amit írsz, én is éppen így gondolom.

 3. A hozzászólás szerzője: Zoli
  Közzétéve: 22.4.2010, 8:13 pm

  Mit vársz az olyan emberektől, akik arra sem képesek, hogy a koszos autójukat tovább tegyék egy évben egyszer pár órára, amikor épp a városi nagytakarítás történik? Mit vársz az olyan, ember alakú csúszómászóktól, akik egy szép tisztást egy kirándulás alkalmával képesek megtölteni pillepalackkal?

  Itt nem segít semmiféle föld-nap, sem a környezetvédő szövegek mantrázása. Amíg Jóska nem hallja, hogy a szomszéd Pistának tőből vágták le a kezét, mert rajtakapták, hogy eldobott egy szemetet, addig nem lesz változás.

 4. A hozzászólás szerzője: Konyhaszemét és erdőirtás a Mikó-kertben » Think Outside The Box
  Közzétéve: 22.4.2010, 8:32 pm

  […] hogy egyetlen ünnepnapnak sok értelme nincs, viszont az embereknek szükségük van szimbólumokra, olyan napokra, amikor kiemelt szerepet kap […]

 5. A hozzászólás szerzője: Hartel Tibor
  Közzétéve: 22.4.2010, 9:23 pm

  Szia – igen, egyetertek veled. Sose erdekelt igazan a Foldnap, se a madarnap se a viznap. En biologia tanar vagyok. Ahanyszor tehetem viszem a gyerekeket a termeszetbe es beszelunk rola, latjuk a bekakat, madarakat es vizeket. Es latjuk a romlo allapotukat is – mikozben a varosban unneplik a fold-viz-stb evet.

  A Nok napjat se kedvelem – hasonlo okok miatt. Stb.

 6. A hozzászólás szerzője: Bakk Jutas
  Közzétéve: 22.4.2010, 11:38 pm

  Szerintem is érdekes gondolatok ezek, egyetértek velük.
  Viszont: ennek a marketing hadjáratnak azért van jótékony hatása is. Talán több is mint gondolnánk. Lásd például az írásod, ami talán nem született volna meg.

  Ha nem lett volna a google-on, rádió/tv hírekben, nem gondolnának egyszerre ennyien aktuális problémáinkra… Mégha a gondolatokat ez az egészségtelen kampány is sarkalja, mégis hiszem, hogy egy józan többség kicsivel talán tudatosabban fog viselkedni a továbbiakban.

 7. A hozzászólás szerzője: csaga
  Közzétéve: 23.4.2010, 9:25 am

  Igazad van egy nap nem elég sőt lehet, hogy már egy évtized sem. Nagyban kell csinálni és hosszú távon, mert már így is késő.

 8. A hozzászólás szerzője: Noemi
  Közzétéve: 27.4.2010, 6:04 pm

  Okes, velemenyek vannak, es a tettek? Minek beszelni barmirol is, ha nem teszunk is valamit? Megvannak a kulonbozo szervezetek, ahol szivesen latjak az onkentes embereket, de megis szerintetek kik azok akik csatlakoznak? Azok az emberek, akiknek van idejuk ra…?:P Ki az az ember?:)

Szólj hozzá!