Think Outside The Box

Transindex rovatok


Urban Legend | 22.4.2010

Patkó nélküli szobor, titkos alagutak – Kolozsvár legendái I.

Fotó: csaga/flickr.com

A városi legendák akkor a legizgalmasabbak, ha egy-egy adott városhoz kötődnek. A következő bejegyzésekben ilyen legendákat próbálunk összegyűjteni, elsőként néhány kolozsvári példával, ismerttel és elfeledettel egyaránt.

Rácz Tímea

Az egyik legrégebbi, a cáfolatok ellenére újra és újra felbukkanó kolozsvári legenda különféle titkos folyosókról, földalatti katakomba-rendszerekről beszél. A Szent Mihály-templomtól az óvári templomig, a Szamos alatt a Fellegvárig és hasonló alagutakról beszélnek sok éve. A város építészei többször említették már, hogy ilyenről szó sincs, mégis tartja magát a hiedelem, legutóbb például akkor került elő, amikor a belváros alatt vezető aluljárót tervezték.

Starmüller Géza kolozsvári építész szerint a legendák alapját az képezi, hogy sok főtéri ház pincéjének direkt kijárata volt az utcára. Ezek a pincék viszont nem állnak egymással összeköttetésben, tehát egy alagút léte kizárt. Létezett viszont egy menekülő alagút a Bethlen-bástyától a Házsongárdi temető felé; mindössze néhány tíz méteres, és nem része semmilyen hálózatnak. Kérdéses viszont a Szent Mihály-templomot a jelenlegi ferences templommal összekötő átjáró, amely a fejedelemház (Bocskai-ház, jelenleg a Sapientia épülete) alatt vezetett volna, más verzióban csak éppen a fejedelemházig tartott. Ennek létét máig nem bizonyították, de cáfolni sem tudják.

A Mátyás-szoborral kapcsolatban egy olyan érdekes, már jórészt elfeledett legenda volt ismeretes, amely valamelyest rokonságban áll egy budapestivel. Damian Todita történész Cluj-Napoca – vestigii, monumente, muzee című könyvében olvasható, hogy a ’40-es években keringett egy történet a szoborcsoport avatásának napjáról. A legenda szerint az avatás résztvevői megvizsgálhatták a szobrot, és ha kifogást találnak rajta, az alkotó, vagyis Fadrusz János öngyilkos lesz. Nézegették, míg egy kovács felfedezte, hogy a lónak nincs patkója. A város vezetőinek sikerült kimászni a kínos helyzetből: a patkó bele van építve a talapzatba, hogy a lovas sohase hagyja el a várost.

Patkó valóban nincs, se a ló lábán, se a talapzatban: ezt látni lehetett, amikor a szobrot nemrégiben restaurálás miatt megemelték. A történet azonban kedves legenda marad, amelynek kiindulópontja a Lánchíd oroszlánjairól szóló mítosz lehetett. A budapesti “folklór” szerint a szobrász, Marschalkó János valóban öngyilkos lett, annyira bántotta a gúnyolódás azon, hogy az oroszlánoknak nincs nyelve. Ez kétszeresen is legenda: Marschalkó nem lett öngyilkos, az oroszlánok szájából pedig nem hiányzik a nyelv.

A városi legenda és babona határán áll az a régi diákhiedelem, miszerint a főtéri Lábasház (Jósika-palota) oszlopai alatt nem szabad vizsga előtt átmenni, mert megbukik a szegény nebuló. Nem igazán lehet tudni, meddig vezethető vissza ez a történet, az egykori, két világháború között tanuló piarista diákok is emlegették, de ennél régebbi is lehet.

Kolozsvár legendái természetesen nem érnek itt véget. A következő bejegyzésben folytatjuk, és várjuk a hozzászólók érdekes történeteit is – nemcsak Kolozsvár, hanem egyéb városok legendáriumából.

>> Kolozsvári műemlékek az Adatbankban >>

Címkék: , , , , , ,

7 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Aletta
  Közzétéve: 22.4.2010, 3:16 pm

  Nem is tudtam hogy a lábasház legendája ilyen régi :) Mikor matek érettségire mentem, pont le volt zárva a mellette levő járdarész, csakis alatta lehetett átmenni. Legenda ide vagy oda, nem mertem kockáztatni és inkább átmentem a másik oldalra…Át is mentem matekből :))

 2. A hozzászólás szerzője: berszi
  Közzétéve: 27.4.2010, 12:09 pm

  A lábasház-történet több városban is megvan! Én konkrétan Szentgyörgyön hallottam, az ottani lábasházat is sokszor kikerültették velem, Brassóban pedig a “Ceasul rau”, vagyis rossz óra alatt nem szabadott átmenni! De sztem ez lassan hagyomány, mert tudjuk ugy-e, hogy ha valakit átlépsz, akkor az illető megcsökik, vagyis nem nő tovább!

 3. A hozzászólás szerzője: Zsolt
  Közzétéve: 28.4.2010, 10:57 pm

  Egy masik feltetelezett pincealagut a Banffy palota pincerendszerenek a folytatasa lenne a Foter fele, talan a Szent Mihaly templom ala.

 4. A hozzászólás szerzője: J
  Közzétéve: 8.5.2010, 7:05 am

  A szofiai oroszlanszobros hidrol hasonlo legenda kering miszerint a hidfon allo oroszlanok hianyzo nyelve miatt ongyizett a szobrok alkotoja, melyik epult hamarabb vajon?

 5. A hozzászólás szerzője: Anna
  Közzétéve: 12.5.2010, 8:01 am

  Enyeden is van alagút, a Bethlen Gábor Kollégium alatt/mellett/körül, és ez már nem legenda, ma is látszik a bejárata és ismerőseim el is indultak rajta. Jó darabon járható, viszont helyenként szűk, omladozik. Nem tudom, hogy meddig vezet, de olyant is hallottam, hogy a Tordai-hasadékig. Ami persze nem igaz.

 6. A hozzászólás szerzője: Gertner Jenö
  Közzétéve: 29.7.2010, 3:06 pm

  ´Hát én bizony emlékszem.gyerekkoromban,Turos bácsinak a kolozsvári harangozonak,a gyerekével,rokonuk gyerekeivel bejutottunk afötéri templom tornyában és felfedezö körutunk alkalmából,igenis láttuk az alagutat ami afellegvár irányában indult.Persze be volt omolva és gyerekek létére nem merészkedtünk tovább mint kb 10 métert.Ugyanugy az akkori 6 martie utca egyik nagyon régi épületében töltöttem gyerekkorom nagy részét és igenis az illetö épület pincéje hatalmas volt avége alagutszerü és beomolva…tehát szerintem vannak alagutak kolozsvár alatt csak hát senki nem vette magának afáradságot hogy felfedezö utra indulon……..

 7. A hozzászólás szerzője: Balog Sándor
  Közzétéve: 19.2.2016, 6:12 pm

  Titkos alagut volt és most is megvan!Ami megvan most is csak le van zárva.Amit még a török idökben építettek(a két villágháborúban is használták) ez nem csupán legenda hisz a régi idösek elbeszélésére alapszik.A budapestiről meg annyit h. igaz volt,viszont a pincék közt a belvárosban volt is összeköttetés amit még ’56-os forradalom idején is használtak amire az oroszok csak jó későre jöttek rá…. :)

Szólj hozzá!