Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 9.7.2012

Ökoturizmus a Retyezátban – az utolsó érintetlen erdős terület

Romániában, pontosabban a Retyezátban található az utolsó európai, mérsékelt égövi érintetlen erdős terület, amelyet a 66A országúttal akarnak kettészelni. A munkálatok jelenleg állnak, a védelemért folytatott küzdelem pedig a törvényszékre került át. Készül azonban egy nagyobb, átfogó terv a környék fenntartható fejlődéséért: az Agent Green civil szervezet Wild Time nevű projektje az ökoturizmusra és az örökség- valamint természetvédelemre összpontosít.

Gabriel Păun, a szervezet elnöke a TOTB.ro-nak adott interjújában kiemeli, hogy a friss felmérések szerint a Retyezát és környéke a legkiterjedtebb természetes élőhely Európában, amelyet még nem ért jelentős emberi hatás. A növény- és állatvilág sokfélesége, a helyi kulturális örökségek, a hagyományok ellenére a helyi közösségek jóléte azonban veszélyeztetve van. Ezt részben a rövid életű, ám annál nagyobb károkkal járó szénkitermelés okozta, de az erdőirtások, a vadászat, a szabályozatlan turizmus mind-mind hozzájárulnak a környék veszélyeztettetségéhez.

A Wild Time projekt célja, hogy elegendő tőkét gyűjtsön a helyi értékek megőrzéséhez. Ugyanakkor azt gondolják, hogy a helyiek sem támogatnák már az országút megépítését, a fakitermelést, stb., ha jövedelmük származna az ökoturizmusból. A május 30-án elindított projekt keretében már meg is érkeztek az első brit, holland, svájci, német és osztrák turisták, akik a helyi erdészek és hegyimentők vezetésével járták be a hegyeket. Július folyamán környezettudatosságra nevelő tábort szerveznek erdélyi gyerekeknek; ezt minden évben különböző “nehézségi” fokozatban rendezik meg, a résztvevők pedig minden tabor után oklevelet kapnak az elért “fokozatról.”

A helyiek viszonylag felkészültek a turisták fogadására, jelenleg legalább 10 panzió és vendégház létezik, amelyek egyszerre minimum 350 turista befogadására képesek. Ezek azok a vendéglátóhelyek, amelyek a magas konfort mellett odafigyeltek az építkezésre, a természetes anygaokra, konyhájukban a helyi termékek használatára, stb. Kezdetnek tehát megfelel a befogadóképesség, a problémát inkább a képzett idegenvezetők hiánya okozza – mondja Păun. Éppen ezért arra biztatják a környékbeli fiatalokat, hogy tanuljanak idegen nyelveket, és szerezzék meg a képesítést, mert szükség van rájuk.

A teljes interjú a TOTB.ro-n érhető el. Kérdezett: Roxana Bucată, fotók: Gabriel Păun.

Címkék: , , , , ,

2 hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Miklós Károly
    Közzétéve: 10.7.2012, 7:35 am

    Akkor ez is már csak Volt érintetlen…

  2. A hozzászólás szerzője: BALOGH ATTILA ARPAD
    Közzétéve: 11.7.2012, 1:50 pm

    Kik a Retyezat tulajdonosai az allam vagy maganszemelyek

Szólj hozzá!