Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 20.6.2012

Tendenciózusnak nevezik a szupermarketek a WWF felmérését

Szakmaiatlannak és tendenciózusnak nevezte a Romániai Üzlethálózatok Szövetsége (AMRCR) a WWF hétfőn közzétett, környezettudatosságra vonatkozó felmérését. A szövetség elutasítja a Retailer Scoreboard tanulmány állításait, mivel szerintük nem több, mint megalapozatlan támadás a romániai kereskedők irányába.

>>Az vagyunk, amit megeszünk, vagy azt eszünk, amit elénk tesznek?

“A felmérés eredményeit a piac realitásai cáfolják. A kereskedők hatalmas erőfeszítéseket tesznek annak irányába, hogy együttműködjenek a helyi termelőkkel, de mindkét fél jóindulata ellenére a zöldségek és gyümölcsök termesztése az időjárási viszonyoktól, a meleg- és üvegházak hiányától is függ, amelyek biztosítani tudnák a termelés és szállítás folyamatosságát. A helyzetet nehezíti az öntözőrendszerek hiánya is, így a nyári esőket nincs, ami pótolja. Nem léteznek továbbá raktárak, ahonnan a termékeket a szükséges nagy mennyiségekben szállítani lehetne, a termelők nagy része pedig nem hivatalosan működik, ami lehetetlenné teszi, hogy a nagy üzletláncok a termékeiket értékesítsék” – írja a szövetség közleményében.

Az AMRCR továbbá kiemeli, hogy az üzletláncok szeretnének 90%-ban romániai termékeket forgalmazni, ezt a célt viszont nagyon nehéz elérni a termelés kis mértéke miatt, valamint egy koherens mezőgazdaság-politika és a Mezőgazdasági Minisztérium beavatkozása nélkül. A szövetség alelnöke szerint a WWF-tanulmány “rosszindulatú személyek munkája, amely komoly károkat okoz a nagy üzletláncoknak.” Az AMRCR jogi lépéseket fontolgat az ügyben.

Forrás és további információk: Evenimentul Zilei

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!