Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 5.5.2012

Kezdődik az engedély nélküli épületek lebontása a Túr Menti Védett Területeken


Légifotó a védett területről. Forrás: EKE

Az utóbbi években megnövekedett az engedély nélküli építkezések száma a Túr Menti Védett
Területeken. A többnyire a települések külterületén zajló építkezésekkel járó tevékenységek komoly
károkat okoznak a környező természetben. Ezek következtében védett állatok és növények élőhelye megy tönkre vagy tűnik el teljesen.

Az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti, a Túr Menti Védett Területek hivatalos
gondnokaként, 2012 áprilisában újabb projektet indított A szennyező fizet! – a Túr Menti Védett Területeken is címmel. A projekt keretében ellenőrzik a védett területeken történt építkezések jogszerűségét.

Az egyesület ellenőrzi a helyi hatóságokat, hogy meghoztak-e minden szükséges intézkedést az illegális építkezések megelőzése, valamint a károsult területek helyreállítása érdekében. Amennyiben szükség, az illetékes (ellenőrző, büntető, végrehajtó) hatóságokat felszólítják, teljesítsék jogi kötelezettségeiket az illegális építmények ügyében. Peres eljárásokat indítanak az illegális épületek tulajdonosai/birtokosai ellen, ezen építmények felszámolásának és a károsodott élőhelyek helyreállítatásának céljából; a büntető eljárásokról, a védett területeken való építkezések rendszeréről, valamint a „szennyező fizet” alapelv gyakorlatba ültetéséről pedig tájékoztatják a sajtót és a közvéleményt.


Illegális építkezések Bulgáriában – a Fekete-tenger partján már több törvénytelenül felhúzott épületet lebontottak. Fotó: sofiaecho.com

A pályázatot a csíkszeredai Polgár-társ Alapívány támogatja, a Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe társfinanszírozásával. A pályázat összköltségvetése 52450 lej, amelyből 44350 lej nem visszatérítendő költség, míg 8100 lej az egyesület saját hozzájárulása.

Forrás: közlemény

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!