Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 20.4.2012

Új nyomvonalon épülhet meg a Keystone XL kőolaj-vezeték

Fotó: howlmontreal/flickr.com

Olyan új nyomvonalakat javasolt a tervezett Keystone XL kőolaj-vezeték számára a csőrendszer megépítését szorgalmazó TransCanada, amely Nebraska államban ily módon elkerülne egy környezetvédelmi szempontból érzékeny területet – közölte csütörtökön az amerikai sajtó.

A Keystone XL a TransCanada tervei szerint 2.700 kilométeren át szállítaná a nyersolajat a kanadai Alberta tartomány olajhomok-mezőiről a Mexikói-öbölig, de Barack Obama amerikai elnök környezetvédelmi aggályok miatt egyelőre nem adott engedélyt a kanadai-amerikai határt átlépő északi szakasz megépítéséhez, amivel kiváltotta republikánus ellenzék heves kritikáját.

A calgary-i székhelyű TransCanada szerdán több alternatív nyomvonal-tervet terjesztett be a nebraskai környezetvédelmi hatóságokhoz, aminek következtében elvileg elhárulhat az akadály a csővezeték lefektetése előtt. Obama március végén felszólította a szövetségi hivatalokat, hogy gyorsítsák fel a Keystone XL 780 kilométeres, az oklahomai Cushingtól a Mexikói-öbölig vezető déli szakaszának engedélyeztetési folyamatát.

>>Korábbi írásaink a témában

A Keystone XL megépítése teljes hosszában 7 milliárd, Oklahomától az olajfinomítókig vezető szakasza pedig 2,3 milliárd dollárba kerül. A déli szakasz építése a tervek szerint már júniusban elkezdődhet, és jövőre be is fejeződhet.

Forrás: MTI

Címkék: , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Nebraska jóváhagyta a Keystone XL olajvezeték új nyomvonalát » Think Outside The Box
    Közzétéve: 23.1.2013, 11:41 am

    […] Alberta tartomány és a Mexikói-öböl között megépítendő Keystone XL kőolajvezeték új nyomvonalát. Ezzel Nebraska részéről megszűntek azok a főleg környezetvédelmi aggályokra hivatkozó […]

Szólj hozzá!