Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 4.4.2012

Egyedül ültetett 550 hektárnyi erdőt egy indiai férfi

Saját kezével, harminc évvel ezelőtt kezdett erdőt ültetni egy indiai férfi. Egyszemélyes akciójának eredménye mostmár több mint 500 hektáron mutatkozik meg.

Jadav “Molai” Payeng akkor vágott bele a faültetésbe, amikor 1979-ben egy áradás több kígyót sodort lakóhelye közelébe, a hüllők pedig a fás, erdős területek hiánya miatt elpusztultak. Payeng felkereste a hatóságokat, de elutasították azzal, hogy ott semmilyen mövény nem marad meg.

Az akkor még csak 17 éves férfi kiköltözött egy homokzátonyra, és bambuszültetésbe kezdett. Amellett, hogy minden egyes maggot kézzel vetett el, és folyamatosan öntözte, gondozta a növényeket, még vöröshangyákat is szállított a szülőfalujából, mivel a hangyák jelenléte megváltoztatja a talaj minőségét.

Néhány év múlva változatos növény- és állatvilág kezdett kialakulni a homokzátonyon; olyan állatok is odaköltöztek, mint az orszarrvú és bengáli tigris. 12 év elteltével keselyűk is megjelentek, vándormadarak költöttek az erdőben, az őzek odavonzották a ragadozókat.

Meglepő módon a region hivatalos erdészeti szerve először csak 2008-ban fedezte fel az erdőt, amikor mintegy 100, a környéken portyázó elefánt kart okozott a környező falvakban. A felbőszült lakosok ki akarták vágni az erdőt, de Payeng, aki saját gyermekeikánt szereti a fákat és az állatokat, nem engedte. Így mindenki felfigyelt rá, és megkapta azt az elismerst, amiért 30 éve egyfolytában dolgozik.

Forrás: Inhabitat

Címkék: , ,

4 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Lory
  Közzétéve: 4.4.2012, 9:55 pm

  Biztos 1799-ben 17 eves volt?

 2. A hozzászólás szerzője: Pcihó
  Közzétéve: 5.4.2012, 7:33 am

  Hmm! 1799… Az nem 30, hanem 213 év :) Így könnyű, ha Highlanderként vágunk bele a csemeteültetésbe….

 3. A hozzászólás szerzője: Pcihó
  Közzétéve: 5.4.2012, 7:37 am

  “Így mindenki felfigyelt rá, és megkapta azt az elismerst, amiért 30 éve egyfolytában dolgozik.” Most az elismerésért dolgozott a csávó, vagy azért kapott elismerést, mert 30 éve egyfolytában dolgozik és nem csak úgy tesz, mintha? Az ilyesmit külön elismerik Indiában? Ezt nálunk is be lehetne vezetni….

Szólj hozzá!