Think Outside The Box

Transindex rovatok


Pró és kontra | 30.3.2012

Trónok harca: a kultsorozatról, pró és kontra

Tényleg egy sima kardozós-lovaglós, a földi világban valahová a Közel-Kelet, Észak-Afrika, a Balkán és egy odaterelt Nagy-Britannia négyszögébe helyezhető, ó- vagy éppen középkort majmoló sztori a Trónok harca? Vagy ennél azért több?

Egy fantasy, amiben mágusok, harcosok, sárkányok, hercegnők, amazonok és zombik is feltűnnek – első hallásra talán zagyvaságnak tűnik. Pedig egy nagyon jól kidolgozott történetről van szó a Game of Thrones esetében, amely egy hétkötetesre tervezett bestseller (George R. R. Martin: A Song of Ice and Fire/A tűz és jég dala) első kötetéről kapta a címét. 2011 nyaráig öt kötet jelent meg, és aki olvasta ezeket, az tudja: a történetben még rengeteg muníció, fordulat, rejtett csavar és filozófiai meglepetés van.

Mindössze az a kérdés a tévésorozat esetében: képes lesz-e annyira hitelesen és meggyőzően folytatni a Hét Királyság történetét, mint az író? Át tudják-e ültetni a könyvekben legtöbbször kegyetlen, félelmetes, néha vicces, néha felemelő hangulatú fantáziavilágot a tabula rasa-nézőknek és a rajongóknak egyforma érvényességgel? Elválik: a könyvsorozat harmadik részét már berendelték, abból készül majd a harmadik-negyedik évad. A második évad április 1-jén indul.

Az HBO sorozata már nyert Emmy-díjat, 9,4-es értékelése van az IMDB-n (összehasonlításképpen: Dexter 9,1, House 8,7). És ugyanúgy, ahogy általában a kultsorozatokat, az emberek vagy nagyon imádják, vagy ki nem állhatják.

A mítosz parfümje

Kelemen Attila, újságíró

Mi lenne, ha Tyrion Lannister és Gregory House együtt liftezne, csakhogy egy hosszú áramszünet sokáig összezárná őket? Két változó van, az egyik, hogy a liftben vannak mások is rajtuk kívül, hobbitok, pompom-lányok, matematikusok, nagy, szőrös vukik, a Judea Népe Front központi bizottsága és egy nagy, egész falas tükör. Úgy sejtem, óránként átlag 1-2 civilt gittelne ki a Tyrion-Gregory birok. A másik változó: csak ketten vannak. Huh, valahogy le kellene engedni egy webkamerát. És megpróbálni leengedni G.B. Shawt is. És aztán egy vonzó nőt, aki megszokta, hogy hatalommal rendelkezik.

Az HBO Game of Thrones verziójában, elismerem, elég sok az öncélú erőszak, a mindenféle ijesztegetés, gyakran nagyon meg van ágyazva a hatásnak. Meg a szex is több, mint amiről azt képzelné az ember, hogy okvetlenül kell a sztori és a karakterek kibontásához. Olykor a hősök is úgy beszélnek, mintha ott lenne a kamera, és a rendező azt utasítaná, hogy most, tessék kezicsókolom, hősöket alakítani. De hát ez a játék része, nem?

Mert mindeközben a saga több olyan értéket is felmutat, ami miatt valószínűleg nézni fogom a második évadot is. Vegyük sorra:

A vizuális univerzum. A sorozat látványtervezői széles, de kompakt motivikus világot hoztak össze. Néha nem ér össze a kelta a fekete afrikaival, a szecessziós a futuristával, de többnyire mégis igen, és ez fantasztikus bravúr.

A hatalom akarása. Nem csak azt tudjuk meg, hogy a hatalom mélységesen hiányzik azoknak, akiknek bőséggel van, hanem azt is, hogy mindig van egy határ, amit még nem léptél át a hatalomért. És szinte már mindent értesz és hajlandó lennél mindent a hatalom akarásából levezetni, de bejön egy zavaró körülmény: a lojalitás – bár csendesebb, rejtőzködőbb, de ugyanolyan határhelyzeteket szül, mint az ellentétes erő, a hatalomvágy. A hatalom showja, ha jó a show, akkor a lojalitásé is. Ez a paradoxon mértékkel és jó dinamikával tartotta életben az első évadot, talán a másodikban sem lesz másképp.

A mítosz parfümje. A mítosz azt jelenti, hogy elhiszed, hogy van sors, és a szabadságod az, hogy ezt beteljesítsd. Mikor mindenki azért fegyverkezik fel, akár vassal, akár érzelmekkel, hogy beteljesítse a sorsát, és midez hatalmas léptékekben zajlik, már kezded elhinni, hogy ez egy eredetmese, ami megelőz téged, időben is, logikailag is. Ismerned kell, hogy megmagyarázhass magadnak dolgokat. Ez a Game of Thrones első évad hatása, legalábbis többünknél, és ezt akkor is el tudja érni ez a mese, ha éppen oldalt belóg a mikrofonállvány.

Te szereted a Trónok harcát?

View Results

Loading ... Loading ...

Fantáziatlan fantasy

Bán Attila, filmkritikus

A Trónok harca egy fantáziátlan fantasy-nek álcázott szappanopera. Cselekményében a királydrámák intrikáit ötvözi mesei elemekkel. Sok nemesi ház harcol a Hét Királyság trónjáért, van itt minden, ami szem-fülnek ingere, buta király, álnok feleség, hűséges hős, nagyfarkú törpe, ábrándos szőke leány, barbárok, talpra esett kislány, hanyat esett kisfiú, természetfölötti gonosz erők, sőt az első szezon végén három kis sárkány is kikel a tojásból, de mindezt csak akkor érdemes nézni, ha fizetnek érte.

Már a főcím is a Gyűrűk urát és a valahányadik Harry Pottert schmitteli, dagályos zene, tűz, forgó gyűrűk, térkép, robotizált makettek, ami nyilván jól passzol egy olyan világhoz, ahol a legfejlettebb technológia a ló.

A több szálon futó, sok szereplőt mozgató cselekmény alapvetően jobb, mint a Barátok közt-é, például sokkal több a ló meg a kardozás, viszont a dialógusok ugyanolyan jók, nem bíznak semmit a véletlenre, ha egy testvérpár beszéleget, akkor minden második mondatban bátyámnak, húgomnak szólítják egymást, hogy nehogy elfelejtsük, hogy ezek testvérek. Valószínűleg ennek, és a rossztól a közepesig terjedő színészi játéknak köszönhető, hogy az egész szezonban három-négy jó jelenetet találunk.

A sorozat szappanopera-szerűsége leginkább a cselekmény gyakori fordulataiból látszik. Átlagban tizenöt-húsz percenként van egy nagyobb fordulat mindegyik fő cselekményszálban, de ezek általában súlytalanok, egyetlen szerepük, hogy a következő fordulatig fenntartsák a figyelmet, pl. A Starkok elfogják az egyik Lannister fiút, az húsz percig fogságban van, majd kiszabadul, aztán tíz perc múlva elfognak egy másik Lannister fiút, és máris eltelt egy epizód, anélkül, hogy valahová haladt volna a történet. Mikor nagyon nem halad egyik szál sem, akkor pedig közbeiktatnak egy-egy szexjelenetet, amivel megint eltelik néhány perc a reklámig. Ezzel a sémával a végtelenségig húzható a történet, a lebénult Bran Stark például tipikusan ezt a célt szolgálja. Amikor már megtörtént az adott részre előírt számú fordulat, akkor hosszú perceket vágnak be a kisfiú álmából – mindig ugyanabból az álomból.

Fantasy-elemekben szűkölködik a sorozat, utalnak valaha élt sárkányokra, valamint folyamatosan beszélnek a Falon túli nagy gonosz veszedelemről, persze azok is csak a szezon elején és végén jelennek meg rövid ideig, és kiderül, hogy zombik, mert olyat még soha nem láttunk, de ezek csak azért vannak a filmben, hogy ne higyjük azt, hogy a Rómát nézzük.

A karakterek többsége egydimenziós, a hűséges hős minden körülmények közt hűséges, az intrikus mindig intrikál, az unalmas bociszemű mindig unalmas, jellemfejlődéssel csak a Daenerys Targaryan történetszálban próbálkoznak az alkotók, és messze ez a legérdekesebb az egész sorozatból. Ezen kívül még a törpe Tyrion Lannister jelenetei szórakoztatóak az egyetlen nagyon jó színészi alakítás miatt, amiért Peter Dinklage Emmy-díjat is kapott.

Az első szezon 50-60 millió dolláros költségvetése ellenére nagyon olcsónak tűnik a sorozat, főként az ötlettelen operatőri munka, a sablonos plánok és unalmas világítás miatt. A látványtervben vannak jó dolgok, például a papnők öltözetén látszik, hogy jól ki van találva a sorozat világának hátterét alkotó hitrendszer, de a díszlettervező szerint a lovagok várromokban élnek, esetleg a falakon van egy kis textília, de inkább úgyis csak erdőn, mezőn, meg sátrakban történik minden.

Ha valakinek mindenképpen muszáj tévésorozatot néznie, és érdekes karakterekre, remekül elmesélt és izgalmas történetre vágyik, akkor nézzen Breaking bad-et. Ha pedig mindenképpen ragaszkodik a kardozós-lovaglós vonalhoz, akkor a Hercules és Xena sorozatokat ajánlom.

Címkék: , , , , , , ,

7 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Ráduly Előd István
  Közzétéve: 30.3.2012, 12:30 pm

  A Breaking Bad említése meglep, nagyon kevesen ismerik itt, minden idők egyik legjobbja, tényleg, egy végtelenített Coen-testvére opusz.

  Iszonyatosan jó sorozat még a The Wire ugyebár, meg a Róma, de ezeknek nem kell reklám – régen még a HBO is jobb volt :)

 2. A hozzászólás szerzője: B.D.T.
  Közzétéve: 30.3.2012, 1:22 pm

  Elfogult vagyok, bevallottan, mert a könyvekre rákattantam, s kíváncsi vagyok, hogy sikerül filmre vinni. Nem akarok spoilerezni, de olyan fordulatok lesznek, hogy a varsafa istenei irgalmazzanak… :) Ami szerintem nagy kihívás lesz valóban, a varg-képességek kifejlődésének bemutatása a Stark testvéreknél, hogy tényleg ne csak annyi legyen, hogy farkassá álmodja magát, majd felébred…

 3. A hozzászólás szerzője: Tyranos
  Közzétéve: 30.3.2012, 1:24 pm

  @Ban Attila – Bar nem vagyok biztos benne, de az a sejtesem, hogy nem olvastad a konyveket. Mivel az elso evad csak felvezetes es jatek az egesz tovabbi cselekmeny kibontakozasahoz, ismerkedes a szereplokkel, a kornyezettel, a cselekmenyt alakito modszerekkel. Semmikeppen sem hasonlithato szappanopera stilushoz, ezek a jelenetek azert vannak, hogy kesobb az egyre bonyolodo szalak es fordulatok konnyebben kovethetok legyenek a nezo szamara. A kisfiu alma is pl. eleg fontos szerepet jatszik majd a kesobbiekben. Ajanlom az osszes eddig megjelent kotet elolvasasat, a szerzo ugyanis folyamatosan dolgozott a filmkeszitokkel, es nem engedte, hogy tul elkalandozzanak a konyv lenyegetol. Az viszont igaz, hogy a hatterinformaciok, mozgatorugok, motivaciok nem jonnek at a gyenge szineszi alakitasoknak koszonhetoenezert is erdemes es egy kemeny plusz elolvasni a konyveket.

 4. A hozzászólás szerzője: Kobor
  Közzétéve: 30.3.2012, 5:27 pm

  Ne vicceljunk kerem, mindket Lanister foglyul ejtesenek kovetkezmenye van es nem is kicsi. Lehet hogy ez jobban atjon a konyvek olvasa miatt, de hat kerem ez ilyen kategoria (marmint konyv alapjan keszult film), mindig tobb informacio lesz a konyvben.
  Es hogy inkabb Hercules vagy Xena? Erre csak igy angolosan : lol

 5. A hozzászólás szerzője: Noémi
  Közzétéve: 30.3.2012, 8:15 pm

  Én ilyen tabula rasa-ként néztem végig az első évadot, a könyvet nem olvastam, de a vége felől átgondolva: üresjárat volt. Csak az első epizód rémísztő képeinél izgultam.

 6. A hozzászólás szerzője: rockjano
  Közzétéve: 30.3.2012, 11:45 pm

  A Breaking Bad valóban zseniális kár hogy nem folytatják. Viszont sorozatként a Trónok Harca is nagyon ott van, nemigen láttunk még ennyire jót … persze sorozat nem egészestés film…

 7. A hozzászólás szerzője: annkaleb
  Közzétéve: 26.7.2012, 3:29 pm

  Nyilvánvaló, hogy B.A. csak és kizárólag a filmet elemezte, azonban a Tűz és Jég dala (a könyvsorozat címe; a Trónok harca az első kötet címe) saga messze nem ennyiből áll. Ez a film könyvadaptáció – méghozzá egy meglepően jó könyvadaptáció – és mint ilyen, valahol feltételezi is a könyvek ismeretét, vagy legalább a tudatot, hogy ezek mögött az epizódok mögött van egy irodalmi mű is. Épp ezért egyszerű tévésorozatként kezelni helytelen – mivel nem egyszerű tévésorozat :)

Szólj hozzá!