Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.3.2012

Tarlóégetés pusztít a természetvédelmi területeken: illegális és nem is hasznos

Évszázados fák váltak a tűz martalékává a Segesvár melletti Breite fás legelő természetvédelmi területen, egy nappal később Szászkézd mellett is kigyúlt egy fás legelő. Az ok feltehetőleg ismét a tarlóégetés, amely, akármennyire „kulturális fixáció” a vidéken, illegális, és mivel nem egyértelmű, milyen feltételek mellett hasznos, nem is ajánlott.

A Breitén 36 fa gyúlt meg, az öregebbek, korhadtabbak egészen elégtek és összeroppantak a saját súlyuk alatt – mondta megkeresésünkre Hartel Tibor biológus. Korábbi Facebook-bejegyzése szerint a helyszínen lévő tűzoltók azt mondták, ekkora tüzet a természetben még nem láttak, és az, hogy mindez egy természetvédelmi területen történt, elkeserítő. Hartel tanárként évente több száz diákot vitt ki a Breitere, ahol a fák – önálló értékükön kívül – denevérek, pelék, kétéltűek hibernálásának adtak helyet. Ezek, az elégetett fákban, idén már nem ébrednek fel téli álmukból – írta.

>>800 éves tölgyek árnyékában Segesváron

A Breite a Segesvár–Nagy-Küküllő Natura 2000-es terület része. A területen 350-400 éves fák is előfordulnak, a „rekordtartó” fa majdnem 800 éves. Az utóbbi fél évszázadban a területen erdőirtás folyt, illetve több, meg nem valósult beruházást is terveztek a fák helyére, például repülőteret, vagy éppen Drakula-parkot, amely ellen az UNESCO lépett fel. Forrás: Realitatea.net

Majdnem teljesen biztos, hogy tarlóégetésről van szó – mondta még a biológus. 2004 előtt még előfordult, hogy fákat gyújtogattak melegedés céljából, tudatlanságból, és néha szórakozásból. Ezek az égetések 2006 után teljesen megszűntek a Breite fás legelőben, mert a Mihai Eminescu Trust (a Breite akkori kezelője) három őrt alkalmazott, akik éjjel-nappal ott voltak a Breiten. Az őrök szerződését az új Breite adminisztráció körülbelöl egy hónapja felbontotta. A Breite, a szászkézdi fás legelő és még számos más terület Szászföldön a „szokásos” tavaszi tarlóégetés áldozatává vált. A szászföldi fás legelők nemzetközi fontosságú tájelemek és kulturális – természeti örökségként kellene őket védeni.

A tarlóégetés, bár illegális, számos helyi lakos szerint hagyománynak tekintett “tavaszi munka”. Korábban viszont nem így folyt az égetés, az adatok azt sugallják, hogy ez nagy odafigyeléssel és óvintézkedésekkel történt, és nem ekkora területeken, mint most (manapság szinte egész tájak esnek az égetés áldozatául).

A tűz hatását a vegetációra kevesen vizsgálták Európában, és tudtunkkal nincsenek kutatások kelet Európában ezt illetően. Gyanítjuk, hogy különböző vegetációtípusok és szukcessziós stádiumok érzékenysége más és más a tüzet illetően. De egyértelmű tudományos evidencia egyelőre nem áll rendelkezésünkre a tűz hatását illetően – és nagyon fontos lenne ezt minél hamarabb kutatás tárgyává tenni. Bizonyos növényfajok elszaporodhatnak az égetett gyepeken és hosszútávon csökkentik az illető gyep biodiverzitását és gazdasági értéket (a legelő minőségét például). Tehát mindenek előtt meg kellene érteni a tűz hatását, és aztán alkalmazni. Semmiképpen nem elégséges, és potenciálisan veszélyes bizonyos „kulturális memóriafoszlányokra” támaszkodva az égetést aplikálni – emeli ki Hartel. Jelen pillanatban az égetés negatív hatásai egyértelműek.

Szászkézd

A Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium március 22-i sajtóközleménye szerint január és március között országszerte 174 tűzesetet jeleztek, amelyekből 143 tarlóégetés vagy a száraz növényzet égetése miatt következett be, 31 pedig erdőtűz volt. Külön kiemelik, hogy a kompetens környezetvédelmi hatóságok engedélye nélküli égetés szigorúan tilos, a büntetés pedig három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetés és 30-60 ezer lej bírság is lehet.

Egy korábbi égetés

…meg még egy…

Fotók: Hartel Tibor

Címkék: , , , , ,

2 hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: AVak
    Közzétéve: 30.3.2012, 10:29 pm

    hogyha az őröket épp az égetési szezonban kell elbocsájtani, ki hajtja be az előirányzott büntetéseket? önkéntesen jelentkeznek majd polgármesteri hivatalban?

  2. A hozzászólás szerzője: Annamari
    Közzétéve: 1.4.2012, 3:04 pm

    Igen, valóban felháborító a gyújtogatók hozzáállása. “Facem sa fie frumos” – csak a limitált agykapacitásukkal nem fogják fel, hogy mit okoz a tűz azonfelül, hogy elégeti a leszáradt füvet. A baj az, hogy elkapni nehéz a gyújtógatókat…

Szólj hozzá!