Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.3.2012

Békászósas-fészkes fát vágtak ki, valószínűleg illegálisan

Csak egy kivágott fát fog találni az öreg fészkes tölgyfa helyett Jobbágy, az öreg hím békászó sas, akit 2011 óta műholdon keresztül lehet követni a jeladó segítségével, amelyet „A békászó sas védelme Romániában” LIFE projekt keretén belül a Milvus Csoport madarászai helyeztek rá. A madár jelenleg Kongó határán van, igyekszik vissza nyárádmenti fészkéhez, ahol sikeresen költött az elmúlt években.

2012. március 22-én a Milvus Csoport tagjai terepszemlét tartottak a békászó sas fészkek állapotát illetően. A jobbágyfalvi (Maros megye) sasfészket már 1999 óta ismerik és figyelik, ezúttal azonban csak kivágott fákat és a földön a szétesett fészket találták néhány tavalyi sastoll mellett. „Egyik kivágott fán sem találtunk erdészeti pecsétet, tehát ez arra utal, hogy engedély nélkül voltak kivágva. Mikor az erdőbe értünk, a fa nagy része már el volt szállítva. Másnap visszamentünk a helyszínre, azonban nem találtunk ott senkit” – nyilatkozta Daróczi J. Szilárd a Milvus Csoporttól.

A békászó sas állománya világviszonylatban csökkenőben van, ennek 22%-a Románia területén költ. A „Milvus Csoport” Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Szebeni Regionális Környezetvédelmi Hivatal és a Román Madártani Egyesület által életbe léptetett projekt (www. pomarina.ro) célja ennek az állománynak a fenntartása azáltal, hogy megfelelő körülményeket biztosítanak a faj számára.

„Őszi és tavaszi vonulásuk során, telelő területeiken számtalan veszély fenyegeti őket, költőterületeiken pedig egyetlen fészek megsemmisítése is súlyos következményekkel járhat a faj állományára nézve. A Nyárád- és Kis-Küküllő menti védett terület adminisztrációja jelezte az esetet az erdészeti hivatalnak, a rendőrségnek illetve az erdészeti és vadászati felügyelőségnek. Reméljük, felelősségre vonják a tettest, ezáltal talán nagyobb figyelmet kap majd a békászó sasok élőhelyének védelme” – tette hozzá Daróczi Szilárd.

Forrás: közlemény

Címkék: , , ,

2 hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Műfészekkel várják a hazatérő békászósasokat » Think Outside The Box
    Közzétéve: 23.4.2012, 7:59 am

    […] Műfészket kapott Jobbágy, az öreg hím békászósas, miután márciusban a Milvus Csoport tagjai csak egy (illegálisan) kivágott rönköt találtak a fészkes tölgyfa helyett. […]

  2. A hozzászólás szerzője: Szakacs Levente
    Közzétéve: 8.11.2014, 10:11 am

    eletemben vagytam egy bekaszosast latni ez elszomorit hogy kivagjak az ertekes erdoket, mert gyerekkoromota szerettem a madarakat es sajnalom, hogy az oreg tolgyerdoket kivagjak es tonkreteszik az erdelyi csodalatos erdoket. Nagy tisztelettel Szakacs Levente!

Szólj hozzá!