Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.3.2012

Hulladékból épít magának templomot egy glasgowi közösség

Különleges módját választotta a hulladék újrahasznosításának a skóciai Glasgow város Milton nevű kerülete, ahol szemétből akarnak új templomot és közösségi házat építeni.

A helyi Colston Milton Parish Church által útjára indított kezdeményezés során négy tonna sörösdoboz, tucatnyi fölöslegessé vált szállítókonténer, háromszáz ipari szállítólap és ötszáz használt gumiabroncs kezd “új életet” az épületek alkotóelemeiként.

A beruházás első szakaszában egy energiatudatosságra ösztönző központot fognak kialakítani a kijelölt füves területen, ahol hajdanán bérház állt, ma már azonban leginkább illegális autóversenyekhez, illetve szemétlerakónak használják a helyiek. A két szállítókonténer alkotta épület egy kiállításnak ad majd otthont, ahol az újrahasznosításról szerezhetnek hasznos információkat a látogatók.

Christopher Rowe tiszteletes szerint a “nagy ötlet” abban rejlik, hogy olyan alapanyagokat használnak, amelyek nem csupán fölöslegesek, de megszabadulni is nehéz tőlük. “A gumiabroncsok például nem mehetnek a szeméttelepre, mert felmelegítenék azt. Ám ezt a tulajdonságukat könnyen hasznosíthatjuk a hőszigetelés során” – mondta a tiszteletes a BBC-nek.

Az épületek tervezésével megbízott Hannah Buss már hozzá is látott a tárolók átalakításához, és a szigeteléséhez használt fapanelek kivitelezéséhez. A kezdeményezés szellemiségéhez igazodva ezeket is kiselejtezett állványzatokból alakítják ki. Az energiaközpont után a templom következik, és a további tervek között szerepel egy színház, egy kávézó, egy galéria és egy irodaház is.

Mint azt a helyi környezetvédelmi miniszter, Richard Lochhead elmondta: “A legutóbbi adatok szerint a skót háztartások már most a szemetük mintegy 44 százalékát újrahasznosítják. A pozitív eredmények ellenére még környezet-tudatosabb életmódra bátorítja az embereket, hogy Skócia valóban a “zéró pazarlás gazdasága” legyen.”

Forrás: MTI

Címkék: , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Aprobirtok
    Közzétéve: 29.3.2012, 9:36 pm

    Hulladékból épít magának bolygót az egész emberiség és meglepődünk, ha 1 gyülekezet temploma szintén abból készül.
    Think outside the box, PLEASE. :-))

Szólj hozzá!