Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 31.1.2012

Greenpeace-aktivisták behatoltak Borbély László irodájába

Fotó: Radu Toderas via Facebook

Mintegy húsz Greenpeace-aktivista hatolt ma be Borbély László környezetvédelmi miniszter irodájába. Az aktivisták a verespataki bányaprojekt ellen tiltakoznak, ketten odaláncolták magukat a fűtőtesthez. A Greenpeace-esek azt mondják, addig nem mennek el, míg a miniszter meg nem ígéri, hogy nem engedélyezi a projektet.

Borbély a Realitatea-nak nyilatkozva elmondta: egyelőre még ott vannak az irodában, egy idő után megkéri őket, hogy távozzanak. Az aktivisták erőszakkal, egy tárgyalás közepette jutottak az irodába. A miniszter szerint a környezetvédők is megérthették, hogy álláspontja korrekt: addig nem bocsát ki engedélyt, míg meg nem bizonyosodik arról, hogy a beruházás nem lesz ártalmas a környezetre.

UPDATE1: A Realitatea hírtelevíziónak nyilatkozó aktivista elmondta: nem erőszakkal hatoltak be az épületbe, ugyanis egy középületről lévén szó, bárkinek szabad bejárása van. A Greenpeace mindaddig folytatja a tiltakozó akciókat, amíg a bányaprojektet végleg el nem utasítják.

UPDATE2: Az aktivisták között több külföldi is volt, akik azt mondják: addig tüntetnek együtt a hazai környezetvédőkkel, amíg a projektet be nem szüntetik. A Realitateának nyilatkozó osztrák aktivista azt is kiemelte, hogy a ciántechnológia nemzetközi szinten való betiltását is követelik.

UPDATE3: Az aktivisták elhagyták a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium épületét, a magukat odaláncoló tüntetőket a csendőrök beavatkozásával távolították el. Mind a tüntetés, mind a beavatkozás békésen zajlott, az aktivisták igazoltatás után önszántukból távoztak – írja a Realitatea.net

12 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: csongor
  Közzétéve: 31.1.2012, 1:25 pm

  Borbély az önmaga hozzáállását korrektnek ítéli, azt nyilatkozza, hogy addig nem bocsát ki engedélyt, míg meg nem bizonyosodik arról, hogy a beruházás nem lesz ártalmas a környezetre. Ezzel szemben már a vak is látja, hogy a projekt igencsak környezetkárosító, ez alól kivételt csak maga a környezetvédelmi miniszter képez, holott a környezetvédelmi engedélyeztetési folyamat is számos törvénytelenségbe ütközik és már rég vissza kellett volna utasítani az engedély kiadását. Szánalmas.
  200 hektár erdő kiírtása, 4 hegy bedarálása, 200.000 tonna cianid felhasználása, 185 méter magas gát mögött nehézfémekkel valamint ciánkomponensekkel terhelt 215 millió tonna bányahulladék nem ártalmas a környezetre akkor mi?

 2. A hozzászólás szerzője: Metilénkék
  Közzétéve: 31.1.2012, 1:27 pm

  Én ott felejteném őket a Kalló Feri lábainál… :).

 3. A hozzászólás szerzője: Pitya
  Közzétéve: 31.1.2012, 1:48 pm

  Én is korrekt leszek: addig nem szavazok a judemerájra, amíg meg nem bizonyosodom affelől, hogy kiáll az erdélyi magyarság érdekeiért.

 4. A hozzászólás szerzője: rm
  Közzétéve: 31.1.2012, 2:21 pm

  A Greenpeace online is tiltakozik:
  http://verespatak.greenpeace.hu

 5. A hozzászólás szerzője: Beatrix
  Közzétéve: 31.1.2012, 6:14 pm

  A nap vicce Borbély és a korrektség. A másik vicc, már ha bárkinek kacagni van kedve, hogy a hír több erdélyi magyar napilapban nem jelent meg.
  Vicces volt a tiszai szennyezés is, morbid világban élünk.
  A Greenpeace előtt le a kalapokkal.

 6. A hozzászólás szerzője: Beatrix
  Közzétéve: 31.1.2012, 7:32 pm

  Működik a cenzúra, az RMDSZ -közeli napilapok mélyen hallgatnak, nem azért fizetik őket, hogy tájékoztassanak. Majd kiemelik, hogy Borbély úr maximálisan korrekt volt, mert teával és kávéval kínálta a Greenpeace aktivistákat.
  Most rosszízű párhuzamot vonhatnánk a kávé és a cianidos tó között, tiltakozóknak szánt feketeleves mindkettő.

 7. A hozzászólás szerzője: nemMondom
  Közzétéve: 31.1.2012, 8:49 pm

  azert nem ertek valamit,. egy pár idióta csak úgy besétál a minisztériumba ?? egy olyan helyre ahol állandóan van őr a bejáratnál. lehet beengedték őket mert így is beszélnek a témáról ? bármit csak beszéljenek. jót vagy rosszat. mindegy csak beszéljenek. ez egyfajta stratégia talán. sehogy se értem én ezt.

  • A hozzászólás szerzője: Beatrix
   Közzétéve: 1.2.2012, 11:56 am

   Miért idióta a Greenpeace? A nagybányai tragédia évfordulója volt, de ez nem érdekli már a médiát. A Greenpeace nem feledékeny, mint a politikusok. Amúgy a Greenpeace aktivisták legalább annyira képzettek, mint azok, akik a minisztériumban dolgoznak.
   Mondassuk le a kedves minisztert, van bőven utánpótlás.

  • A hozzászólás szerzője: csongor
   Közzétéve: 1.2.2012, 12:04 pm

   Szerintem éppen a miniszter idióta. Környezetvédelmi miniszterként a mai napig képtelen volt felfogni, hogy az RMGC verespataki bányaterve rendkívül káros és veszélyes a környezetre nézve. Az RMDSZ választási programja, amellyel Borbély László úr is képviselői mandátumához jutott, azt ígérte választóinak: Határozottan ellenezzük a ciános technológiát használó bányászati tevékenységeket. Az RMDSZ hozzájárulása a verespataki aranybánya megvalósulásához a saját választóinak nyílt átverése. MONNYON LE!

   • A hozzászólás szerzője: mindegy
    Közzétéve: 20.2.2012, 10:35 am

    Valószínű soha nem fogjuk megtudni az igazságot, de én arra tippelek, hogy valamivel megfogták őket. Pl Borbélynak azzal a szatmári lakásos ügyével. Verespataki beruházás ellen voltak, jött a szatmári lakás, aztán azóta kussolnak a lakással, közben a verespatak retorika is változik.
    Véletlen egybeesés? peeerszeeeee

 8. A hozzászólás szerzője: Rob
  Közzétéve: 31.1.2012, 11:19 pm

  Szomorú, hogy egy környezetvédelemért és kulturális örökségért felelős minisztert győzködünk, hogy védje meg a környezetet és a kulturális örökséget….
  Úgy érzem, hogy a választók nagyon el fogják verni az RMDSZ-en a port a választáson – ezt nem úszhatja meg.

 9. A hozzászólás szerzője: mindegy
  Közzétéve: 31.1.2012, 11:54 pm

  én is korrekt leszek: nem szavazok ameddig nincs kire!

Szólj hozzá!