Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.1.2012

A szabad piac illúziója: egy brit színésznő dokumentumfilmje a disznófarmokról

Tracy Worcester. Fotó: pigbusiness.co.uk

Nagy-Britanniában már a mamutvállalatok elleni harc megszemélyesítője, amióta szembement a Smithfield nemzetközi disznóhúsgyártó vállalattal – így vezette fel a kolozsvári sajtótájékoztatóján Tracy Worcestert Indrei Raţiu, számos mozgalom, köztük a Slow Food támogatója. A brit grófi családból származó színésznő és rendező 2011-ben a nagyszebeni Astra filmfesztiválon kiválósági díjat nyert Pig Business című filmjével.

Worcester grófnő családja egyike a legnagyobb földterület-birtokosoknak a szigetországban. A nő azonban szívén viseli a kistermelők helyzetét, legyen az otthon, az Egyesült Államokban vagy éppen Kelet-Európában, és ezért dokumentumfilmjében az egyik legnagyobb vállalatot kezdte ki. A lengyelországi, romániai, brit vagy amerikai kistermelő egyet akar: piacot a termékeinek, korrekt áron. A jelenlegi helyzetben ugyanis, bármennyire meg akarnánk válogatni, hogy mit eszünk, leginkább a támogatásokért keményen lobbizó nagyvállalatok termékeit találjuk a polcokon.

Az ipari hústermelés támogatásának fő magyarázata, hogy a kereslet kielégítésére sok húst kell szolgáltatni, és ez olcsó is kellene maradjon. Csakhogy sem a túlzott húsfogyasztás, sem az olcsó termékek nem egészségesek, így maguk a fogyasztók vehetnék kézbe a helyzetet azáltal, hogy kevesebbet vásárolnak, viszont jól megnézik, hogy mit. A Smithfieldnél “nevelt” (a film képeinek tanúsága szerint inkább kínzott) disznók rengeteg antibiotikumot is kapnak, mivel tartási körülményeik miatt az immunrendszerük gyenge. Az antibiotikumok, illetve az ezeknek ellenálló baktériumok a húsban is ottmaradnak, így fogyasztáskor a mi szervezetünkbe is bekerülnek.


A film szabadon felhasználható és terjeszthető

Az ipari méretű disznófarmok elhelyezésére vonatkozóan számos szabály létezik, például legalább 500 méterre kellene lenniük minden közúttól és vasúttól, és legalább egy kilométerre minden lakott településtől. Ennek ellenére pl. a Temes megyei Smithfield farmtól akár 200 méterre is laknak, a disznóürüléket és –vizeletet pedig egyszerűen szétszórják a mezőn, elviselhetetlen bűzt és fertőzésgócokat okozva.

A Smithfield Kelet-Európában akar terjeszkedni, mert Amerikában már képtelen a fejlődésre – elsősorban azért, mert nagyon népszerűtlen, a lakosság már nem hajlandó tőlük vásárolni. Azonban 2011-ben már Romániában is kevesebb EU-s és kormányzati támogatást kapott, így a korábbi 35 millió dolláros profit helyett csupán 9,2 milliót jegyzett. A támogatás csökkentését a válságnak tulajdonították, de Tracy Worcester reméli, hogy az is közrejátszott ebben, hogy a kormány is rájött, nem érdemes az országból a pénzt kivivő, de a mocskot itt hagyó vállalatot támogatni.

A grófnő különben nem vegetáriánus, sőt, támogatja a húsfogyasztást. Ezért számára nem a teljes betiltás, hanem a körülmények “emberségessé” tétele, a kisléptékű állattartás a reális alternatíva, amely sem az állatoknak, sem a húsukat elfogyasztó embereknek nem ártalmas. Mint kiderült, a film elkészülte után a Smithfield megpróbálta megakadályozni, hogy az egyik brit csatorna levetítse azt, de más reakcióval mindeddig nem szembesült a vállalat részéről. Az viszont még kérdéses számára, hogy vajon a helybélieket, akik a dokumentumfilmben nyilatkoztak, nem fenyegették-e meg.

Címkék: , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Holnap kezdődik a verespataki Szénafesztivál » Think Outside The Box
    Közzétéve: 14.8.2012, 3:15 pm

    […] Pig Business […]

Szólj hozzá!