Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 20.1.2012

Kövess cápákat az iPhone-odon!

Négy dollárért vásárolható alkalmazás iPhone-ra és iPad-re, amely segítségével nagy fehércápákat lehet követni, műholdon keresztül. Az alkalmazás fejlesztői a faj veszélyeztetettségére akarják felhívni a figyelmet.

A követők a cápák felső uszonyára kerültek, és amikor ez felbukkan a víz felszíne fölé, jelet küld a műholdnak. Ha éppen vesszük a jelet, az alkalmazás megjelöli a cápa helyét egy térképen.

Néhány követett cápa máris híres lett. Bruce-t például búvárok gyakran látják, nem fél a kamerától. Egy másik, Junior nevű cápa pedig tavaly csúnyán megsérült, ezért az interneten számos szörnyű kép keringett róla. Most már szerencsére eléggé jól van.

A térképeken kívül az alkalmazás információkat, fénylépeket, videókat is tartalmaz, sőt egy játékot is, amelyben egy fiatal cápa túlélésében kell segédkezni. A tudatosítás mellett a fejlesztők nem titkolják, hogy a pénzgyűjtésre is gondoltak: a fizetős alkalmazás bevételeiből felszerelésüket is fejleszteni szeretnék.

A nagy fehér cápáról néhány fontos dolgot még mindig nem tudni pontosan – például azt, hogy hányan élnek összesen az óceánokban. A Kaliforniai Egyetem legfrissebb felmérése szerint Csendes-Óceán amerikai partjainál mindössze 220 példány élhet. Az IUCN Vörös Listáján a faj “sebezhető” kategóriában szerepel.

Forrás: Our Amazing Planet via TOTB.ro

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!