Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 4.1.2012

Magyar fejlesztésű biopalack: eddig csak egy rekordkísérletre való szériát gyártottak

Búzából, kukoricából készít saját fejlesztésű, biológiai úton lebomló palackokat egy magyar kutatócsoport. Az így előállított palackok és egyéb használati tárgyak alapanyaga a gabonákból kinyert politejsav, amely a műanyagot kiválóan helyettesíti. Amennyiben a fejlesztés nagy mennyiségben forgalomba kerülne, jelentős mennyiségű hulladékkal kevesebb maradna a palackhasználat után.

R.T.

Ilyen palack egyelőre csak egy 10 ezer darabos szériában készült, amelyekből szeptemberben rekordkísérletként egy várat építettek a Népligetben. A Kanyarpalack nevű esemény fő célja a tudatosítás volt: ideje váltani, lemondani a műanyagról, és alternatív csomagolóeszközök iránt érdeklődni.

Egy-egy pillepalack lebomlási ideje több száz év, míg a politejsavból készült csomagolóanyagok komposztálással pár hét alatt lebomlanak. Magyarországon az MTV Híradó tudósítása szerint évente 30 ezer kamionnyi, avagy másfél milliárd műanyag palack kerül forgalomba, és ennek csak kis részét hasznosítják újra.

A TOTB megkeresésére Dobronyi Tamás, a kutatócsoport vezetője válaszolt a fejlesztéssel kapcsolatos kérdéseinkre.

– Hogy néz ki a gyártási folyamat?

Dobronyi Tamás:
Összeségében a gyártási folyamat nem tér el a hagyományos PET palack feldolgozó gépeken, mint más anyag esetén. Maga a PLA (politejsav) granulátum is hasonló a PET alapanyagához.

Az alapanyagot viszont sajnos csak Kínában és Amerikában állítják elő, mivel egy ilyen biofinomító sokmilliárdos beruházás. Tervezzük egy kis félüzemi, bemutató jellegű biofinomító megvalósítását, hogy valóban a magyar kukoricából készülő anyag a magyar földekbe kerüljön vissza, mint értéklánc.

– Milyen környezetvédelmi előnyei vannak ennek a palacknak azon kívül, hogy a műanyagot helyettesíti, és lebomlik? Például a gyártási folyamat is környezetbarátabb?

Az alapanyag gyártási folyamata is környezetbarátabb. A kukorica esetén a kukoricaszem belső fehér folyadékos részét használja fel a rendszer az alapanyaghoz, a többi részét (héj, szár, levél) kvázi biomasszaként belső bioerőművek hasznosítják, és ez segít a gyártási folyamat energiafelhasználását táplálni.

A végtermék előállítása (palack, tányér, villa, kanál) során nincs nagy különbség, de a PET és egyéb műanyagok esetén sem ez a folyamat a környezetkárosító.

– Számítanak-e arra, hogy az önök fejlesztése egyszer teljesen felválthatja a műanyag palackokat? Van-e eziránt érdeklődés? Hogyan látja a biocsomagolások jövőjét?

Van már igény, egyelőre a prémium szegmensben (drágább ásványvíz stb.), de az EU-s irányelvek és adókedvezményes, termékdíjmentes szabályozások segítenek az elterjedésében. Teljesen nem tudja sajnos leváltani, mivel bizonyos italok (pl. 100%-os gyümölcslé) nem tárolható benne hosszabb ideig, ami a forgalmazását nehezítené.

A biocsomagolások előtt nagy jövő áll, mivel a német piacon a legnagyobb joghurtgyártó 2011 augusztusától már PLA pohárban forgalmazza a joghurtjait, nyilván egy kedvezőbb gazdasági és szabályzó környezetben.

– Külön kiemelik, hogy a fuzáriummal fertőzött gabonából is készíthető palack. Hogyan lehetséges ez, miért nem káros már a gomba ebben a formában?

Az alapanyag feldolgozása során a magas hőmérséklet (80-100°C) megöli a rendszerben a gombákat és egyéb kórokózokat, és a fermentációs eljárást követően “tiszta” lesz a termék.

– Foglalkoznak-e más biocsomagolások kifejlesztésével?

Kifejezetten az eldobható HORECA (Hotel, Restaurant, Catering) termékek fejlesztésében alakítunk ki gyártó kapacitásokat, ilyen a tányér, kanál, villa, kés, pohár, ami mind a tömegrendezvényeken, mind a gyorsétkezdékben jelentős műanyag szemetet képez. Ez az a terület, ahol a leghamarabb kerül majd felhasználásra; a körforgásba kerülése is ebben a szegmenben a leggyorsabb.

Fotók: Facebook-Kanyarpalack

Címkék: , , , , ,

8 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Zolika
  Közzétéve: 5.1.2012, 11:03 am

  Ó, dejó… Így is élemiszerválság van, s most ezzel jönnek elő az okosok… Dejó!!!

  • A hozzászólás szerzője: Totya
   Közzétéve: 5.1.2012, 11:34 am

   Zolika kicsit nézz utána jobban! Meg olvasd el rendesen a cikket!
   Egyébként ha élelmiszer válság van akkor a te hűtődben soha nem romlik meg semmi? Soha nem dobsz ki még ehető élelmiszert? Rendesen kikaparod a tejfölös pohárból a tejfölt? És tényleg csak annyit eszel ami feltétlenül szükséges? Egy kicsi súlyfölösleg sincs rajtad mi? Gondolom iszod a palackos vizet rendesen mert fúj-fúj csapvíz… mibe hogy lusta vagy elvinni a szelektív gyűjtőbe a palackokat? (inkább fizeted a drágább kukadíjat a nagyobb kukáért hogy elférjen a sok palack)
   Mellesleg Magyarországon az összes termőföld 100%-osan ki van használva szerinted?
   Ha ilyen mennyiségben marad a sima műanyag akkor ki lesz használva, csak szemétlerakóként…. Gondolkodjál kicsit
   Meg ne beszólásokkal gyere hanem akkor találj ki valami megoldást.
   Szerintem ez egy jó kezdeményezés cél a fenntarthatóság és a környezetterhelés csökkentése. Csak így tovább!

   • A hozzászólás szerzője: Zolika
    Közzétéve: 6.1.2012, 10:29 am

    Na, idefigyelj okostojás:
    1- nálam nem romlik az étel.
    2- nem vagyok túlsújos
    3- hási tejfölt használok
    4- csapvizet sem iszok, megy itt a borvízkút 30 méterre, s literesüvegben hordom onnan a vizet, minden nap frisset.
    Végzetül, akkor kezdjen karakterizálni, ha már ittunk valamit, s ismer is!
    Ajánlom magának is gondolkodást!

   • A hozzászólás szerzője: Totya
    Közzétéve: 9.1.2012, 11:39 am

    Zoltán, kérem, hogy vagy tegezzen vagy magázzál.
    A termőföldes felvetésemre nem kaptam választ…
    Plusz az ötletekre sem… (globálisan gondolkodva)

   • A hozzászólás szerzője: Atka
    Közzétéve: 19.6.2013, 8:40 pm

    Kitaláltam egyet: üvegedénynek hívják. 1950 előtt egész jól elterjedt, és bevált volt.

  • A hozzászólás szerzője: qkar
   Közzétéve: 6.2.2012, 9:22 pm

   ezzazz! igazi magyar hozzáállás! kitalálunk valami hasznosat és jót, errefel azon nyomban leblamáljuk és szidjuk! (Y) ahelyett hogy elgondolkodnánk azon hogy ez hosszútávon mennyire kamatozó találmány! amúgy meg ne haragudj de Magyarországon hol is van élelmiszerhiány?

 2. A hozzászólás szerzője: AVak
  Közzétéve: 30.3.2012, 10:50 pm

  majd akkor fog elterjedni, amikor a biopalack-os ital 50banival olcsóbb lesz,mint a műanyagos. előbb utóbb elfogy a kőolaj, akkor lesz majd igazán értéke az ilyen alternatív megoldásoknak

 3. A hozzászólás szerzője: Gaál Csaba
  Közzétéve: 1.3.2013, 9:39 am

  A cikkben nem volt egy szó sem a szabadalmi jogokról pedig nem egy mellékes téma . A világ leggazdagabb országa lehetnénk ha minden magyar találmányt sikerült volna szabadalmaztatni . Egyébként pedig azt gondolom ,hogy a “túlnépesedés” nem probléma ha meg tudnánk tanulni hogyan lehet értelmesen élni a földön . Ezért öröm a számomra ,hogy ilyen dolgokkal foglalkoznak ,és pláne ,hogy magyarok .

Szólj hozzá!