Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.12.2011

Mélytengeri élőlények a forró vulkáni repedésekben

Jetirák. Fotó: Wikimedia Commons

Az egyik legbarátságtalanabb élőhelyen, az óceánok mélyén rejlő hidrotermális résekben fedeztek fel élőlényeket angol tudósok. Néhány fajt, például a jetirákot vagy egyes tengeri uborkákat már ismernek, míg mások lehetnek tudományra új fajok.

A hidrotermális réseket először 1977-ben fedezték fel. Ezek az óceán fenekén levő repedések forró, ásványokban gazdag vizet lövellnek, és bizonyos ökoszisztémáknak sikerül életteret kialakítani itt. A Southamptoni Egyetem kutatócsoportja elsősorban a Délnyugat-Indiai óceáni hátság réseit vizsgálta, mivel itt a vulkáni aktivitás alacsony, kevesebb repedés található és ezek nagyobb távolságra vannak egymástól, mint máshol.

A kutatók egy Kiel 6000 nevű robotot bocsátottak le az óceán mélyére. A legforróbb területeken garnélarákokat, csigákat, tengeri uborkákat és kagylókat találtak. Ezek között vannak olyan fajok is, amelyek nem találhatóak meg egyik környező hidrotermális résben sem. Egyik ilyen a jetirák, amelynek két alfaját ismerik a Csendes-óceánban, de az itt talált nem azonos az ismertekkel.

A tudósokat a mélytengeri élőlények változatossága is meglepte. Ezek a repedések kis szigetekként működnek, viszonylag kevés ideig lakják be őket, és kiváló terepet nyújtanak az óceáni életformák fejlődésének tanulmányozásához – magyarázta a kutatás vezetője.

Forrás, bővebb cikk: BBC

Címkék: , , , ,

2 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Márton István
  Közzétéve: 30.12.2011, 1:46 pm

  “A hidrotermális réseket először 1997-ben fedezték fel.”
  Ebben a rövid bevezető mondatban számos hiba van (igaz ez a cikk egészére is elmondható, úgy mint a hasonló tematikájú transindexes átvett anyagokra; kár, hogy a sokszor felajánlott szakmai korrektúrára senki nem tart igényt, hanem a szerkesztőségek a természettudományos ismertetést is a környezetvédelem szintjére süllyesztik).
  „Hidrotermális” – helyesebben „hidrotermás”, mert elég ha a görög eredetű „hidroterma” szótőhöz illesztjük a „s” ragot és nem a hasonló eredetű, de angolosított „hidrotermal”-hoz (ehhez hasonlóan a gyakran elhangzó „fizikális” is hamis).
  „hidrotermális rések” – A „hidroterma” forró vizes oldatokat jelent, tehát annak „rései” nincsenek, esetleg „hidrtotermás feláramlásokról” vagy „hidrotermás oldatok által átjárt oceán aljzati repedésekről” beszélhetünk. Ezeket gyakran „fekete füstölgőkként” (black smokers) is tárgyalja a tudomány.
  „először 1997-ben fedezték fel” – Az eredeti BBC anyag is 1977-et jelöl meg, de abból az is kitűnik, hogy nem csak úgy általában az óceán aljzati vulkáni eredetű hidrotermás kiáramlások felfedezésére értik, hanem egy jól meghatározott helyre („the vents on the South West Indian Ridge”). Ezeket a geológia folyamatokat a tudomány már nagyon rég ismeri (a foszilis kiáramlásokhoz kapcsolódó érctelepek nagyon fontos Cu-Zn-Pb-Au tartalélok; http://www.foldtan.ro/files/BBTE_Ercteleptan_eloadas7.pdf) és számos teória van arról is, hogy ezekben a mélytengeri forró vizes kiáramlásokban keresendő a földi élet bölcsője is (nagyszerű kisfilmek találhatóak erről a különleges ökológiai társulásról az internetes filmkeresőkben is).

 2. A hozzászólás szerzője: Jetirákok “szőnyege” a tengerfenéken, az Antarktisz közelében » Think Outside The Box
  Közzétéve: 4.1.2012, 2:30 pm

  […] másik kutatócsoport nemrégiben szintén a fekete füstölgők körüli életformákat kutatta a Délnyugat-Indiai óceáni […]

Szólj hozzá!