Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.12.2011

Rekordmennyiségű elefántcsontot koboztak el idén

Fotó: Kleinz1/flickr.com

2011-ben több elefántagyarat koboztak el, mint bármely más évben 1989 óta, amikor is betiltották az elefántcsonttal való kereskedést – jelentette be a Traffic, nemzetközi vadkereskedelemmel foglalkozó csoport. Az elefántok számára “szörnyű” volt ez az év, az összesen lefoglalt 23 tonna elefántcsont legalább 2500 halott állattól származik.

A tiltás ellenére Ázsia-szerte nagyon keresett az elefántcsont, dísztárgyak alapanyagaként. Az idei rekordmennyiség egyaránt utal arra, hogy a kereslet még növekedett, illetve a csempészek módszerei kifinomultabbak lettek. A legtöbb illegális szállítmány Kínába vagy Thaiföldre érkezik.

A Traffic megfigyelései szerint a csempészek inkább vízi, mint légi úton szállítják az elefántcsontot, ugyanis az év elején még reptereken foglalták le a szállítmányokat, később azonban a nagyobb rakományokat a tengeren találták. A szállítási útvonalakat is folyamatosan változtatják, csak annyi közös bennük, hogy az elefántcsont Afrikából Ázsiába érkezik.

Néhány környezetvédő szervezet szerint az illegális kereskedelmet az virágoztatta fel, hogy azok az országok, ahol az elefántok populációja megnövekedett, engedélyt kaptak az elefántcsontkészletük értékesítésére. Ezek az országok – Dél-Afrikai Köztársaság, Botswana, Namíbia és Zimbabwe – azonban elutasítják a vádakat, és úgy vélik, inkább jutalmat érdemelnének az elefántok védelméért.

Forrás: BBC

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!