Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.12.2011

A világ első ökojátszóháza nyílt meg Magyarországon


Fotó: kolcseytv.hu

A világ első ökojátszóháza nyílt meg Magyarországon, Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn csütörtökön. Az Európai Unió támogatásával létrehozott interaktív, multimédiás létesítményben környezet- és egészségtudatosságot tanulhatnak a gyerekek.

Az ökojátszóházat a nyíregyházi Egészséges és Fenntartható Jövőért Alapítvány, valamint az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület közösen hozta létre.

A terv megvalósítására 400 ezer euró uniós támogatást kaptak, a két szervezet további közel 21 ezer euróval járult hozzá a teljes beruházási költség előteremtéséhez. Segített a nyíregyházi önkormányzat is, amely ingatlant – a volt honvédségi üdülőt, illetve nyolc pihenőházat – bocsátott rendelkezésre.

A számítógépekkel felszerelt ökojátszóházat az egykori üdülőépület két szintjén, 400 négyzetméteren rendezték be. A létesítményt felkereső gyerekeket a játszóhelyen mászólabirintus, titkos kuckók, mozgásvezérelt játékok, multimédiás csúszda, sőt beszélő robot is várja. A Futurobi névre hallgató kis robottal természet- és környezetvédelmi, illetve egészségismereti kérdésekről válthatnak szót.

A szabadban külső játszóhelyet is kialakítottak, amelyhez tekepálya és fedett szalonnasütőhely is épült. A fából készült nyolc üdülőházban nyári táboroztatást szerveznek majd, egy-egy turnusban ötvenen bővíthetik környezetvédelmi ismereteiket, miközben pihennek és szórakoznak is az üdülőhelyen.

A Nyíregyházához tartozó Sóstógyógyfürdőn az ökojátszóház – a létesítők és működtető szervezetek szerint – amolyan idegenforgalmi attrakció is lesz. Abban bíznak, hogy az üdülőközpont állatparkját évente felkereső ötszázezer látogató, a strandfürdő szolgáltatásait igénybe vevő több mint kétszázezer vendég és a múzeumfalut megtekintő mintegy százezer érdeklődő közül sokan elviszik majd gyermekeiket a földkerekség első interaktív és multimédiás ökolétesítményébe, ahol a gyerekek a legfontosabb környezet- és egészségvédelmi ismeretekre tehetnek szert.

A vendégeket 2012 januárjától várják a létesítménybe.

Forrás: MTI, greenfo.hu

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!