Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.12.2011

Mini napelemes teleházak Afrika falvainak


Fotó: Computer Aid

Az internethozzáférési lehetőség egyesek szerint „tönkreteszi” a hagyományos törzsi közösségeket Afrikában – vagy épp ellenkezőleg. Egy brit segélyszervezet, amely számítógépeket javít fel és adományoz a szegény országok lakóinak, kitalált egy projektet, amely eldugott afrikai falvakban is hozzásegítheti az embereket, hogy informálódjanak, tanuljanak vagy éppen vevőt találjanak a terményeikre. Mini napelemes teleházakat telepítettek olyan afrikai településekre, ahol nincs áramszolgáltatás.

A Computer Aid nevű szervezet egyelőre nyolc ZubaBoxot szállított Afrikába, többek közt Zambiába és Kenyába. A 25 ezer dollárba kerülő ZubaBox voltaképpen egy tárolókonténer, amelyben szatellites nethozzáférés van. A helyieknek csupán a havi ezer dolláros szatellites internetet kell kifizetniük.

A Computer Aid lobbizik annak érdekében, hogy az Euróai Unió gondolja át az elektronikus hulladék újrahasznosításának politikáját: jelenleg az uniós rendelkezések előírják a számítógépek alkatrészeinek újrahasznosítását, ám nem támogatják a régi gépek feljavításának gyakorlatát. A Computer Aid érvelése szerint jobb meghosszabbítani egy-egy számítógép élettartamát, mint újakat gyártani.

Forrás: BusinessGreen

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!