Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.12.2011

Elektromos áram stimulálja a korallok növekedését

Színpompás korallok lepik el az ember által készített tengeralatti fémszerkezetet, amelybe áramot vezettek. A korallok gyorsabban fejlődnek, mint „normálisan”; a technológia segít abban, hogy visszatelepítsük az organizmusokat olyan helyekre, ahol már kihaltak a vízszennyezés miatt.

Bali északi partjainál az ezredfordulón a tenger mélyére helyeztek egy hatalmas fémketrecet, amelybe kis feszültségű áramot vezettek. A Biorocknak nevezett technológiát Wolf Hilbertz német építész és tengerkutató fejlesztette ki, és Rani Morrow-Wuigk német-ausztrál tudós alkalmazta ezen a helyszínen, azzal a céllal, hogy visszatelepítse a kipusztult korallokat a sziget partjainál.

A korallokat nagyon érzékenyen érinti a vízszennyezés, a tengervíz felmelegedése, a területen folyó túlzott halászat. A ketreces kísérlet azonban működött: 10 évvel a projekt elindítása után hatalmasra nőtt, színpompás korallok lepték el az ember által készített szerkezetet, és a mesterséges korallsziget egyúttal több száz halnak szolgált otthonául. A korallok ráadásul 2-6-szor gyorsabban fejlődtek, mint „normálisan”.

Jelenleg összesen 60 hasonló ketrec található Balin, a Pemuteran-parton. Világszerte pedig már 20 helyszínen alkalmazzák sikerrel a Biorock technológiát. Hilbertz egyébként eredetileg egy organikus, kvázi önmagát továbbgeneráló építészeti struktúrát akart létrehozni a tenger alatt, és megfigyelte, hogy ha alacsony feszültségű áramot vezet a szerkezetbe, a keletkezett mészkőtelepeket rövid idő alatt osztrigák foglalták el. Ugyanilyen hatása volt a konstrukciónak a korallokra is.

A szerkezetek segítenek a koralloknak alkalmazkodni a melegebb tengervízhez és más – gyakran végzetes – stresszfaktorokhoz, és megelőzik kifehéredésüket, azaz pusztulásukat. A Discovery News jelentése szerint ez a megoldás mindenkinek gyümölcsöző: a korallok visszatelepítése fellendítette a turizmust és a halászatot egyaránt.

Forrás: Treehugger via Discovery

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!