Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.11.2011

Betiltja az eldobható evőpálcikákat Senhszi kínai tartomány

Fotó: Jared Schmidt/flickr.com

Az erdei erőforrások védelmére és a hulladék mennyiségének csökkentésére december 1-jével kezdődően betiltja az eldobható evőpálcikák használatát a közép-kínai Senhszi (Shaanxi) tartomány. Környezeti hatásai miatt az eldobható evőpálcikák betiltása évek óta téma Kínában, ennek ellenére kérdéses, hogy a mostani szigorítás valós sikerrel jár-e.

A szállodákat mostantól újrafelhasználható evőeszközök biztosítására kötelezik, az éttermeknek pedig megtiltják, hogy az országszerte elterjedt gyakorlatnak megfelelően ingyenes, egyszer használatos evőalkalmatossággal szolgáljanak vendégeik számára. Az előírást megszegő éttermeket 500-2000 jüan (58-235 euró) közötti, a magánszemélyeket 50-200 jüan közötti összegre is büntethetik a hatóságok.

A helyi lakosok ugyanakkor szkeptikusnak mutatkoznak az új előírásokat illetően. “Az egész csak szlogen. Biztos vagyok benne, hogy nem fogják betartatni a szabályokat” – nyilatkozta a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) című központi napilapnak a tartományi főváros, Hszian (Xi’an) egyik lakosa. Az is gondokat okozhat, hogy a tartományi vezetés nem kommunikálta kellőképp az új szabályozást, így a legtöbben nem is hallottak arról – teszi hozzá a lap.

A statisztikák szerint Kínában éves szinten 45 milliárd pár evőpálcika kerül a szemétbe, vagyis mintegy 130 millió pár naponta. A kereslet kielégítésére a Greenpeace China számításai szerint mintegy 16-25 millió fát vágnak ki évente, ez százhektáros erdő kiirtását jelenti minden nap. Az erdőirtás a kelet-ázsiai ország egyik legsúlyosabb környezeti problémája, az talajerózióhoz, áradásokhoz, megnövekedett szén-dioxid-kibocsátáshoz, elsivatagosodáshoz, valamint növény- és állatfajok kihalásához vezet – figyelmeztet a Greenpeace.

A túlnyomórészt fából készült, eldobható evőpálcikák használatának betiltása már bő egy évtizede téma Kínában, mindeddig azonban javarészt sikertelennek bizonyultak az arra irányuló helyi és központi erőfeszítések. Öt évvel ezelőtt a kínai kormány 5 százalékos fogyasztási adót vetett ki az evőpálcikákra, valamint 30 százalékkal megemelte az árukat. A Greenpeace China hozd-a-saját-pálcikád! elnevezéssel országos kampányt indított, a téma a kínai sajtóban is újra és újra előkerül.

A helyzet változatlanságát ugyanakkor több tényező is erősíti. Ezek közül a legsúlyosabb, hogy az evőpálcika-gyártásra épülő iparág 100 ezer ember számára biztosít munkahelyet, ráadásul a több mint 300 kínai gyár többsége a vidéki, erdős területek szegény lakosainak foglalkoztatja. Másrészről a kereskedelmi egységek üzemeltetői sem sürgetik a cserét, az eldobható pálcikák árának 25- vagy akár 50-szeresére is rúg ugyanis az alternatívaként szolgáló többször használatos evőalkalmatosságok sterilizálása.

Forrás: MTI

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!