Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.11.2011

Durbani klímatárgyalások: nincs kilátás egy újabb kiotói egyezményre, és ez a legszegényebbeknek árt

Durban. Fotó: cdngrlnaomi/flickr.com

A szárazságok és áradások miatt magas élelmiszerárak egyre sürgetőbbé teszik, hogy a klímaváltozással kapcsolatos intézkedésekről egyezség szülessen – figyelmezteti az Oxfam szervezet a világ vezetőit. A rizs- és a gabonahiány tovább fog növekedni a bozóttüzek és monszunok miatt a legszegényebb régiókban.

A szegénység felszámolásáért küzdő szervezet arra szólította fel a dél-afrikai Durbanban tanácskozó vezetőket, hogy éljenek a hatalmukkal, és hozzanak létre törvényerejű megegyezést a széndioxid-kibocsátások csökkentéséről.

A gazdasági világválság újabb hulláma azonban még a meglévő egyezmények betartását is nehezíti. 2009-ben a koppenhágai találkozón a résztvevő 194 állam elkötelezte magát, hogy 2020-ig évi 100 millió dollárt juttatnak a klímaváltozás által sújtott legszegényebb országoknak. Most arról kell megegyezniük, hogy hogyan fogják ezt az összeget előteremteni.

A találkozó másik fontos pontja, hogy jövőre jár le a kiotói egyezmény, amely eddig az egyetlen kibocsátásokat szabályozó, törvényerejű dokumentum. Elemzők szerint kevés esély van arra, hogy ezt 2012-ben változatlan formájában meghosszabbítsák, tekintve, hogy Japán, Oroszország és Kanada nem hajlandó újra aláírni, amíg az Egyesült Államok nem tesz hasonlóképpen, utóbbi pedig továbbra sem tartja igazságosnak, hogy India és Kína fel sem lettek kérve erre, így szintén nem hajlandó csatlakozni.

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!