Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.11.2011

Több mint háromezer európai város vállalja már az uniós energiahatékonysági tervek túlteljesítését

Fotó: DomiKetu/flickr.com

Újabb 263 polgármester keddi csatlakozásával immár több mint háromezer európai város és település vállalta azt, hogy területén túlteljesíti az Európai Unió 2020-ra vállalt célkitűzését, a széndioxid-kibocsátás 20 százalékos csökkentését.

A három éve létező – elsősorban erre a célra összpontosító – Polgármesterek Szövetsége (Convenant of Mayors) nevű szerveződéshez tartozó önkormányzatok összesen 40 milliárd eurós fejlesztést helyeztek kilátásba a fenntartható energiagazdálkodás biztosítására. Ha az eddigi aláíró városok teljesíteni tudják vállalásukat, az uniós kibocsátás ennek köszönhetően évi 144 millió tonnával lehet kevesebb.

A szervezet honlapja szerint a Polgármesterek Szövetsége “egyedülálló európai mozgalom, amelyben a helyi és regionális önkormányzatok önkéntes kötelezettséget vállalnak az energiahatékonyság javítása és a megújuló energiaforrások fokozott hasznosítása iránt saját területükön”.

A témáról Brüsszelben kiadott közlemény szerint a települések egyszerre igyekeznek lakosaik jobb életkörülményeit segíteni, a helyi gazdaságot támogatni és új munkahelyeket teremteni. Mindebben fontos szerepet kapnak az uniós támogatások – ismerte el a szövetség.

Felszólalt a keddi tanácskozáson Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke is. Hangoztatta, hogy a parlament kiemelt célkitűzései közé sorolja a káros éghajlatváltozás elleni harcot, azon belül az energiahatékonyság növelését, és így teljes egészében támogatja a polgármesteri szövetség erőfeszítéseit.

Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyi felelőse a helyi kezdeményezések és programok fontosságát emelte ki az energiahatékonyság területén. Hozzátette azt is, hogy a testület még nagyobb és gyorsabb haladást szeretne elérni, mint a jelenlegi kezdeményezések.

Mercedes Bresso, az uniós intézményrendszerhez tartozó Régiók Bizottságának elnöke arról beszélt, hogy a Polgármesterek Szövetségének tevékenysége máris sikertörténet. Jelezte, hogy a szervezetnek érdemes elgondolkodnia a következő lépéseken, az energiahatékonyság további növelésén, valamint a víz- és hulladékgazdálkodást érintő erőfeszítéseken is.

Európai szinten az eddig csatlakozó települések összesen 140 millió lakosnak adnak otthont. Romániából 36 város, köztük Bukarest, Kolozsvár, Arad, Gyulafehérvár, Brassó, Temesvár, Nagybánya, Beszterce és Déva írta alá a kezdeményezést. A városok teljes listája itt található.

Forrás: MTI

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!