Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.11.2011

Borbély: elkezdtük gyakorlatba ültetni a tengervédelmi keretegyezményt

Fotó: razvanvg/flickr.com

Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter november 29-én egy, a Fekete-tengeri régió környezetvédelmével és fenntartható fejlődésével kapcsolatos konferencián vett részt, Konstancán. A miniszter kiemelte, hogy Románia elkezdte gyakorlatba ültetni a tengervédelmi keretegyezmény előírásait és készül az uniós víz-keretegyezménynek megfelelő Duna-medence menedzsmentterv.

A környezetvédelmi miniszter szerint gondot jelent a biológiai sokféleség elveszítésének veszélye. A legfontosabb veszélyeztető tényezők közül Borbély a szennyvízben lévő foszfor és nitrogén túl nagy mennyisége okozta elalgásodást, a nem fenntartható halászatot, az olajszennyezettséget, a tengerparti eróziót és a klímaváltozást említette.

A tengervédelmi keretegyezmény gyakorlatba ültetése kapcsán a környezetvédelmi miniszter elmondta: a tengeri környezet komplexitása, a sajátos gondok, a gazdasági válság és a klímaváltozás mind olyan tényezők, amelyek megnehezítik a stratégia életbe léptetését. Borbély úgy véli, a stratégia fontosságát bizonyítja az is, hogy az Európai Unió lengyel elnökségének egyik napirendi pontja a tengervédelmi stratégia életbe ültetési folyamatának felgyorsítása.

A környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy tudatosuljon bennünk, a környezetvédelem pénzbe kerül. Például kevesen tudják, hogy az algásodás egyik oka a tenger vízébe bekerülő szennyvíz nagymértékű foszfor és nitrogén tartalma. Ahhoz, hogy tisztább tengervizünk legyen, többet kell költenünk szennyvíztisztító berendezésekre, csatornázásra – mondta a miniszter, és hozzátette: a tengerpart megtisztítására idén 1 millió eurót költöttünk.

A vizek minőségének javítását célzó pénzalapok közül a környezetvédelmi miniszter a Környezetvédelmi Alapot, a Környezetvédelmi Operatív Programot és a központi költségvetést emelte ki. Borbély szerint a vízgazdálkodással és biodiverzitással kapcsolatos tervek finanszírozására a 2014-2020-as uniós költségvetési periódusban is lesz pénz.

A tengerparti erózió mértékének csökkentése érdekében hozott intézkedésekről a környezetvédelmi miniszter elmondta: a Környezetvédelmi Operatív Program keretén belül több partmegerősítéssel kapcsolatos tervet finanszírozunk. Ezen tervek értéke meghaladja a 160 millió eurót.

Forrás: közlemény

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!