Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.11.2011

Állatvédők: csalással szavazta meg a képviselőház a kóborkutya-törvényt

Fotó: koborkusz.blogspot.com

Civil szervezetek szerint csalással szavazták meg a kóborkutya-törvényt november 23-án; a 168 „igen” szavazat helyett csak 164 gyűlt össze, így az eredményt megmásították – áll a 62 szervezet által aláírt közleményben. Az állatvédők ugyanakkor alkotmányellenes döntések sorozatának nevezik a sokat vitatott törvényt.

Rácz Tímea

Carmen Arsene, a Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor (FNPA) alelnöke a TOTB megkeresésére elmondta, hogy az esetről biztos forrásból – amelyet azonban nem nevezhet meg – értesültek, és a csalást videófelvétel is bizonyítja. Ezért az állatvédők azt fontolgatják, hogy ügyvédekkel való konzultálás után valamilyen módon igazságszolgáltatás elé viszik az ügyet.

>>Az államfő aláírására váró törvénytervezet teljes szövege

Az alkotmányellenes vonatkozások közül Arsene kiemelte, hogy például a „gazdátlan kutya” meghatározásába olyan megfogalmazás is belekerült, amely a gazdával rendelkezőkre is vonatkozik. Az örökbefogadás feltételei diszkriminatívak, ugyanis ha valaki a menhelyről szeretne befogadni egy kutyát, bizonyítania kell, hogy rendelkezik a tartásához megfelelő területtel, jövedelemmel, illetve tömbház esetén a szomszédok engedélyével. Minderre nincs szükség, ha az ember megvásárolja, vagy egyszerűen az utcáról összeszedi a kutyát, a menhelyről való befogadást tehát a törvény nehezíti – mondta el Arsene. Nincs továbbá pontosítva, hogy mit jelent a „súlyos betegség esetén” alkalmazható eutanázia, vagyis hogy mi számít súlyos betegségnek. Az eutanázia pedig a 2003-as strasbourgi európai egyezményt ratifikáló 2004/60-as romániai törvény értelmében illegális, mivel ez a kóbor állatok populációjának csökkentésére a sterilizálást és az azonosítást írja elő.

>>A 2004/205-ös állatvédelmi törvény

Carmen Arsene azt is elmondta, hogy az állatvédő szervezetek ma flashmobot szerveztek a parlament előtt, amelyen mintegy kétszázan vettek részt, köztük tévés személyiségek. A kóborkutya-törvény ellen tüntetők először az épület felé mutattak, majd a halántékukra helyezték az ujjukat, végül pedig három percig a szívükre szorították a kezüket, azt jelképezve, hogy a törvényhozóknak legyen helyén az eszük és a szívük is.

A következő napokban tüntetések várhatók a különböző országok román nagykövetségei előtt, mivel külföldi szervezetek is felháborodással fogadták a kóborkutya-törvényt. Elfogadásának híre elsősorban az Associated Press nyomán a The Huffington Posttól a Las Vegas Sunig bejárta az angol nyelvű sajtót, de francia és német lapok is megemlítik.

Címkék: , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Zoli
    Közzétéve: 29.11.2011, 2:11 pm

    Nálunk kutya-altatás, Magyarországon ebadó és máris lehet marakodni a csonton, sajnálni a szegény kutyákat, gazdikat, állatvédőket miközben fél Európa a szakadék fele tart. Remek dolog, hogy egyeseknek nincs más dolguk, mint holmi kóbór ebek miatt siránkozni.

Szólj hozzá!